Herman Bruins (l) en Gerhard van Vilsteren tijdens de Kamper marathon.
Herman Bruins (l) en Gerhard van Vilsteren tijdens de Kamper marathon. Foto: Johan van der Kolk

Bijzondere verhalen van de recreatieve sporter (2): Gerhard van Vilsteren & Herman Bruins


(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - De kranten staan vol met prestaties van sporters die internationaal, nationaal of regionaal in de top meedraaien. Maar achter deze groep zitten flink wat recreatieve sporters die er ook alles voor doen om hun doelen te bereiken. In deze rubriek bijzondere verhalen van deze sporters. In deel 2 draait het om twee lopers. In deze coronatijd worden geen marathons georganiseerd, zodat Gerhard van Vilsteren en Herman Bruins afgelopen zaterdag zelf maar een Kamper marathon voor hun rekening namen.

Gerhard van Vilsteren en Herman Bruins zijn lid van Atletiekvereniging Isala ’96. Beide heren liepen al diverse marathons.

Bijzondere Connemarathon

Bruins is lid vanaf 2013. “Daarvoor liep ik voor mezelf. Daarna kwam er meer structuur in. In 2015 liep ik m’n eerste marathon”, vertelt hij. Dat was Rotterdam. In 2019 liep hij deze marathon voor de vijfde keer. En daarna ging de focus op Ierland, de Connemarathon. “Een marathon aan de kust. Jacqueline (Rustidge, red.) heeft ‘m gelopen. 'Die moet je een keer gaan doen', vertelde ze bij de club. Ik had vijf keer op rij Rotterdam gelopen. Ik wilde wel eens wat anders. Het is een bijzondere marathon. Vrij bergachtig. Het is klimmen en dalen, heel bijzonder om te doen.”

Kruisbestuiving

Het is een aanrader om dit bij een atletiekvereniging te doen.

Het enthousiasme van Jacqueline Rustidge werkte aanstekelijk. Tien personen van AV Isala ’96 zouden meedoen. Vier wandelaars en zes hardlopers, waaronder ook Gerhard van Vilsteren. Hij werd onlangs in het zonnetje gezet tijdens de digitale algemene ledenvergadering omdat hij twaalf en een half jaar lid is van de Kamper atletiekvereniging. “Voordat ik lid werd, fietste ik veel. Mijn vrouw was lid van Isala. Toen is de kruisbestuiving begonnen. Ik vind het geweldig om bij een vereniging te lopen. Op sociaal en sportief gebied. Alleen is maar alleen.”

Stok achter de deur

Van Vilsteren liep vier keer de marathon van Rotterdam en één keer Amsterdam. Samen met Bruins en vier andere lopers werd toegewerkt naar Ierland. Vier keer per week trainen. “Je begint met 45 tot 50 kilometer per week en bouwt het langzaam op tot 65-70 kilometer per week. Het is een aanrader om dit bij een atletiekvereniging te doen. Dan doe je het met elkaar. Je trekt je aan elkaar op en je hebt ook een stok achter de deur als je geen zin hebt”, aldus Bruins.

De focus lag op de Connemarathon, maar Ierland bleef steeds onbereikbaar vanwege het coronavirus. Drie keer werd de marathon afgelast. Er ging een streep door 19 april 2020. Datzelfde jaar kon het evenement ook niet doorgaan op 27 september. En 18 april kan de marathon ook geen doorgang vinden. Dat werd half november al bekend. “Toen hebben we besloten om vandaag een rondje Kampen te gaan doen. Je moet wel een doel hebben”, aldus Bruins.

PR

Er werd gekozen voor een traject dat wel bekend is bij Isala. Op 20 oktober vorig jaar besloten zeven lopers van de club om zelf een marathon te gaan lopen, aangezien er geen marathons plaatsvonden. Van Vilsteren en Bruins kozen voor hetzelfde rondje. De 55-jarige Bruins kwam zaterdag als eerste aan op de Kamper atletiekbaan in een tijd van 3.23 uur. “Ik heb een PR gelopen. Ik was twee minuten sneller. Daar ben ik hartstikke blij mee. Dat had ik eigenlijk niet verwacht. Ik liep hartstikke lekker”, aldus Bruins.

Kramp

Van Vilsteren had het lastiger. “Herman en ik zijn aan elkaar gewaagd. Het eerste gedeelte ging hartstikke goed, maar een marathon begint eigenlijk pas bij 28 kilometer. Toen begon ik last te krijgen van m’n spieren aan de achterkant. Op de Molenbrug kreeg ik kramp. Later ging er de kramp eruit en ging het iets beter. Opgeven is geen optie. Ik heb een tijd gelopen van 3.40 uur.” Daarmee zat hij tien minuten boven zijn persoonlijk record. “Maar dat mag de pret niet drukken. Blessures horen erbij. Zulke dingen gebeuren. Afzien hoort bij het hardlopen.”

Jungfrau Marathon

Volgend jaar wagen de twee een nieuwe poging. De Connemarathon is een jaar doorgeschoven. Van Vilsteren heeft eerst nog een bijzondere andere uitdaging. Op 10 september gaat hij in de Zwitserse Alpen de Jungfrau Marathon lopen, een van de bekendste bergmarathons ter wereld. "Die is zwaarder dan Ierland. Het is een marathon met 1.800 hoogtemeters. Je loopt in de bergen. Prachtig, een andere dimensie. Lopen is mijn uitlaatklep en je moet altijd idealen houden.”