Burgemeester Koelewijn en de leerlingen van groep 8 van de Mgr. Zwijssenschool
Burgemeester Koelewijn en de leerlingen van groep 8 van de Mgr. Zwijssenschool (foto: Maarten van Gemert)

Stadswandeling door Kamper oorlogsverleden

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Deze week is het 76 jaar geleden dat voor Kampen een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Langs twintig locaties in de Kamper binnenstad, die een rol speelden in de oorlog, is een educatieve stadswandeling uitgezet. Leerlingen van groep 8 van de Mgr. Zwijssenschool kregen vorige week van burgemeester Koelewijn het eerste exemplaar van het werkboekje ’Alle waarden draaien om’.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar valt de herdenking van 75 jaar Bevrijding in het water. Om deze gedenkwaardige gebeurtenis niet in stilte te laten passeren, heeft het Stadsarchief, in opdracht van het 4 mei Comité Kampen en IJsselmuiden, de educatieve stadswandeling samengesteld. De twintigste en laatste locatie in het werkboekje is de Anne Frankboom die afgelopen zaterdag in het Groene Hart van Kampen werd geplant, een nazaat van het oorspronkelijke exemplaar waarop in Amsterdam Anne Frank uitkeek vanuit het Achterhuis, haar onderduikadres.

Bijzondere wandelroutes

De volledige titel van het werkboekje luidt ’Alle waarden draaien om. Kampen bezet en bevrijd 1940-1945’. Hiermee sluit het project aan op de expositie in de Stadskazerne, eind vorig jaar. In een interview met Kamper Nieuws, begin vorig jaar, schetste burgemeester Koelewijn de sfeer bij het uitbreken van de coronacrisis met de woorden ”alle waarden draaien om”.
Op het schoolplein verwees hij vorige week onvermijdelijk naar de toentertijd afgekondigde crisis waarin we nog steeds leven en vrijheidsbeperkingen moeten dulden. Hij wees de leerlingen er nadrukkelijk op dat ”nu de situatie heel anders is maar dat het wel duidelijk is dat vrijheid niet vanzelfsprekend is”.

Het werkboek dat groep 8 van de Mgr. Zwijssenschool als eerste kreeg, leidt met een routekaart langs twintig plekken in de Kamper binnenstad, waarover uitleg gegeven wordt en een interactieve opdracht aan verbonden is. Te beginnen bij Oudestraat 216 over de gevangenentransporten en te eindigen bij het Indiëmonument en de Anne Frankboom in het Groene Hart.

Lokale oorlogsgeschiedenis

De scholieren kiezen zelf het startpunt. Via de wandelroutes leren de leerlingen de lokale oorlogsgeschiedenis van de Kamper binnenstad kennen. ”Op deze manier blijven de scholieren aangehaakt bij ’herdenken en vieren’ en worden zij aangespoord om na te denken over de dilemma’s van leven in oorlogstijd" aldus het 4 mei Comité.
Het project is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Groot Burgerweeshuis Kampen, Camper Algemeen Steunfonds, Kampen Partners, Binnenstad Ondernemers Kampen en gemeente Kampen.
In totaal zijn er 3.000 exemplaren gedrukt die verspreid worden onder groep 7 en 8 van het basisonderwijs en aan de 1e en 2e klas van het voortgezet onderwijs. Het werkboekje is ook verkrijgbaar bij Intertoys Kampen en bij Tourist Info.

Vredesduif

Naast het schoolmateriaal is er een gratis app met twee oorlogswandelingen. De eerste (Stadswandeling Kampen in Oorlogstijd) is gericht op volwassenen en grotendeels te volgen met gesproken tekst op de diverse locaties of vanuit de luie stoel thuis. De tweede wandeling is de aan het onderwijs uitgereikte onder de titel ’Alle waarden draaien om. Kampen bezet 1940-1945’.

Het werkboekje sluit af met een woordzoeker en een opdracht om op school een vredesduif te maken. Alle vredesduiven worden tentoongesteld in de Stadskazerne om zo, aldus het 4 mei Comité, te laten zien ”dat er bij de jeugd aandacht is voor deze belangrijke periode in de Vaderlandse als ook de Kamper geschiedenis: de Tweede Wereldoorlog”.