Jan van Driel bracht bij de opening in oktober een toost uit
Jan van Driel bracht bij de opening in oktober een toost uit (foto: Maarten van Gemert)

Bijzondere tentoonstelling ’Oog voor het oor’ Stedelijk Museum Kampen online te bezoeken

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – De tentoonstelling ’Oog voor het oor’ in het Stedelijk Museum Kampen blijft onderbelicht door de coronasluiting van Nederlandse musea. In oktober vorig jaar werd de tentoonstelling geopend waarin een verrassende ontdekking over Rembrandt centraal staat. Kamper Nieuws heeft samen met het museum een virtuele rondleiding gemaakt. Online kan iedereen zo toch kennis maken met het op het oog futiel aspect van (flap)oren.

Curator Yvonne Oordijk en communicatiemedewerker Jolanda Slurink leiden de bezoekers in een videoreportage op KamperNieuws.nl rond door het Stedelijk Museum en de voormalige synagoge als permanente expositieruimte.

Flaporen

De in Amsterdam geboren Kampenaar Jan van Driel (1950) had twee jaar geleden het Kamper Stedelijk Museum gewezen op zijn ontdekking. Evenals Van Driel leek Rembrandt afstaande oren, oftewel flaporen, te hebben. Samen met zijn broer Daan ging Jan op onderzoek uit bij musea en zag zijn vermoeden bevestigd met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid.
De Kamper kunstenaar Jan van Driel en de Amsterdamse kunstschilder Rembrandt van Rijn blijken tot het selecte gezelschap van mensen met flaporen te behoren waartoe 5% van de mensheid zich mag rekenen. Van Driel verdiepte zich in de ”achtste schoonheid” en het Stedelijk Museum Kampen stelde hierover de tentoonstelling ’Oog voor het oor’ samen.
Deze biedt een frisse blik op de portretkunst van Rembrandt en andere schilders en tekenaars: welke plaats geven zij het oor in (zelf-)portretten en hoe kijken ze aan tegen schoonheid?

Tentoonstelling

Als toetje op het inmiddels gepasseerde Rembrandtjaar voegt kunstenaar Jan van Driel een paragraaf toe aan alles wat er al geschreven is over Rembrandts zelfportretten: zijn oren. Met de tentoonstelling ’Oog voor het oor’ geeft het Stedelijk Museum Kampen een hernieuwde kijk op de portretkunst van Rembrandt en zijn hedendaagse collega’s. Welke rol hebben kunstenaars het oor in het (zelf)portret toebedeeld en hoe interpreteren we het begrip schoonheid?
Als ‘beroepskijker’ is Van Driel gespitst op oren en de weergave daarvan in de portretkunst. In januari werd de tentoonstelling verlengd tot juni maar de deuren moeten nog steeds gesloten blijven.
De ontsnappingsclausule via internet en Kamper Nieuws biedt ook een verlenging na juni.