Deze panden aan de Veerweg zouden worden waarschijnlijk gesloopt.
Deze panden aan de Veerweg zouden worden waarschijnlijk gesloopt. Aangeleverd.

‘Verpest het authentieke havenzicht niet met nog meer appartementen'

Waarom doet het gemeentebestuur zoveel moeite om Mateboer tegemoet te komen en wordt zelfs het bestemmingsplan gewijzigd, terwijl de belangen van de buurt hierdoor geschonden worden? Dat vragen de omwonenden zich in de brief af. "Wij voelen ons ernstig in de steek gelaten en het vertrouwen van ons als burger in de gemeente wordt geschonden, dat maakt ons wantrouwend. Waar is de burgerparticipatie?”

Het wantrouwen van de ondertekenaars is zo groot dat in de brief gesproken wordt over vriendjespolitiek. Zij hebben namelijk van wethouder Albert Holtland gehoord dat de panden niet aan andere projectontwikkelaars zijn aangeboden. "Is hier sprake van vriendjespolitiek? Was er iets te compenseren? En waarom voor 169.000 euro? En als klap op de vuurpijl maakt u mogelijk dat Mateboer er een miljoenencomplex neer kan zetten door het bestemmingsplan aan te passen.”
Wethouder Albert Holtland heeft al eerder aangegeven dat hij de plannen van Mateboer niet tegen kan houden, omdat de toezeggingen al in een ver verleden zijn gedaan: door wethouders voor hem. Als de gemeente daarvan afwijkt, kan dat een fikse schadeclaim opleveren. Maar de buurt stelt dat zij nu de prijs moet betalen. "Van fouten die de wethouder en het college in een ver verleden hebben gemaakt. Dat is voor ons en hopelijk voor u een zeer kwalijke zaak.”
De gemeente stelt in reactie op de brief dat zij de bezwaren kent en hier in maart ook met omwonenden over gesproken heeft. Bij de beoordeling van de plannen wordt volgens de gemeente uitgebreid getoetst of de ontwikkeling binnen de regels past.
De omwonenden krijgen daarna nog de mogelijkheid tegen de plannen in beroep te gaan. "Wat nu wordt voorbereid is een voorlopige verklaring van geen bedenkingen. Deze moet door de gemeenteraad worden afgegeven. Daarbij zit ook een ruimtelijke onderbouwing. Omwonenden kunnen vervolgens tegen deze verklaring en de ontwerp-omgevingsvergunning zienswijzen indienen. Op een later moment wordt de definitieve verklaring van geen bedenkingen in de raad behandeld. Wordt de vergunning uiteindelijk verleend, dan is het voor iedereen die een zienswijze heeft ingediend nog mogelijk hiertegen in beroep te gaan.”