Afbeelding
Pixabay

Zienswijze: “Natuurvergunning Lelystad Airport moet worden geweigerd”

REGIO - Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kan geen vergunning op grond van de Wet Natuurbescherming verlenen voor de uitbreiding van Lelystad Airport. De onderbouwing in de daarvoor ingediende aanvraag klopt niet. Bovendien zijn er grote onduidelijkheden over de verrekening van de stikstofdepositie met Schiphol. In een gezamenlijke zienswijze stellen de provincie Overijssel en negen betrokken gemeenten dat de vergunning op deze manier niet kan worden verstrekt.

Het grootste struikelblok voor de provincie en gemeenten is dat de vergunning wordt aangevraagd voor de eerste 10.000 vliegbewegingen, terwijl nu al duidelijk is dat Lelystad Airport door wil groeien naar 45.000 vliegbewegingen. Het is wettelijk niet toegestaan om de vergunning in onderdelen op te knippen. De vergunning moet betrekking hebben op het gehele project, en dat zijn in dit geval de 45.000 vliegbewegingen.

In de ontwerpvergunning wordt de extra stikstofemissie van Lelystad Airport verrekend met Schiphol. Schiphol heeft nog geen onherroepelijk vastgelegde stikstofruimte, want voor Schiphol is nog geen natuurvergunning afgegeven. De verrekening met Schiphol is strijdig met de regels voor extern salderen. Omdat ook onduidelijk is welke activiteiten op Schiphol hiervoor worden ingeperkt, kan onmogelijk worden vastgesteld of de uitbreiding van Lelystad Airport kan plaatsvinden zonder grote negatieve effecten op de Natura-2000 gebieden. Daarnaast zijn er mogelijk ongewenste gevolgen voor andere ontwikkelingen in de regio, zoals woningbouw, landbouw en energietransitie die ook een plek moeten hebben in de stikstofpuzzel. Tot slot ontbreekt het effect dat het toenemende wegverkeer van het naar Lelystad Airport zal hebben op de stikstofuitstoot.

Gezamenlijk persbericht van de provincie Overijssel en de gemeenten Dalfsen, Deventer, Kampen, Hellendoorn, Olst-Wijhe, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland en Zwolle.

Onderzoek naar corona en geldproblemen

KAMPEN - GGD IJsselland onderzoekt de verschillende gevolgen van de coronacrisis in deze regio. Niet alleen de ziekte zelf, maar ook in hoeverre de coronamaatregelen gevolgen voor het dagelijks leven. Ook op financieel vlak.

Epidemioloog Rilana Wessel: "We doen onderzoek naar de psychosociale gezondheid van de mensen die de crisis in hun portemonnee voelen. We roepen inwoners van de regio IJsselland waarvoor dit geldt op om deel te nemen aan dit onderzoek.”
Met dit onderzoek wil GGD IJsselland meer inzicht krijgen in deze gevolgen van de crisis. Aan de hand daarvan worden adviezen gegeven aan gemeenten, instanties en professionals over wat er nodig is om de groep ‘economisch getroffenen' tijdens en na afloop van de crisis zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.
Wie in de regio IJsselland woont en er door de coronacrisis financieel op achteruit is gegaan, kan hier de vragenlijst invullen via de link op onze website.