Een beeld van de derby tussen Wit-Blauw en KV DOS Kampen september vorig jaar. De return wordt niet gespeeld.
Een beeld van de derby tussen Wit-Blauw en KV DOS Kampen september vorig jaar. De return wordt niet gespeeld. Foto: Tennekes

Seizoen voorbij voor korfballers Wit-Blauw en KV DOS Kampen

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Het zat er aan te komen. De korfballers van Wit-Blauw/Green Organics en KV DOS Kampen/Veltman spelen dit seizoen geen competitie meer. Vorige week woensdag kwam het KNKV (Koninklijk Nederlands Korfbalverbond) met het bericht dat de veldcompetities niet meer worden opgepakt. Wit-Blauw-trainer Pascal Zegwaard en trainer Michaël Jongman van KV DOS spreken van een logisch besluit.

De korfbalbond kwam tot dit besluit na de persconferentie van het kabinet van vorige week dinsdagavond. Op korte termijn is het niet mogelijk om de competitie op te pakken. De bond concludeert dat enkele versoepelingen voor de buitensport in fase twee zal plaatsvinden. Welke versoepelingen dat zijn is onbekend.

“Het beslismoment voor deze fase is op 3 mei en de ingangsdatum zal dan per 11 mei zijn. Het spelen van wedstrijden buiten de eigen vereniging is op dit moment opgenomen in stap vijf, waarover volgens het huidige openingsplan besloten wordt op 29 juni. Dit wordt effectief op 7 juli”, zo laat de korfbalbond weten.

“Op basis van bovenstaande constateringen is het niet mogelijk om conform de routekaart van het KNKV nog competitiewedstrijden aan te bieden. Daarom heeft het bondsbestuur besloten dat er geen tweede helft van de veldcompetitie zal plaatsvinden. Mocht de rijksoverheid beslissen dat er toch eerder dan 7 juli wedstrijden tegen andere verenigingen gespeeld mogen worden, dan zal het KNKV bekijken wat de mogelijkheden zijn om in welke vorm dan ook wedstrijden aan te bieden”, aldus de KNKV. Door dit besluit komen alle teams komend seizoen in de dezelfde klasse uit in de veldcompetitie. Wel is vrijwillige degradatie mogelijk.

Buitenspel

Jongsma: “Ik heb wel getwijfeld of ik moest doorgaan, maar voor mij was het nog niet klaar.

“Nee, dit komt niet als een verrassing”, zegt Pascal Zegwaard van Wit-Blauw. “Het zat er een beetje aan te komen. Het was wachten op een definitief besluit. We wisten dat het lastig zou worden om alles op tijd af te ronden. Je hebt wel tijd nodig om op te trainen.” Toch hield Zegwaard rekening met het scenario dat de competitie toch nog zou worden opgepakt. “We zijn eerder naar buiten gegaan om te trainen”, aldus Zegwaard, die bij trainingen rekening moet houden met de regel dat 27-plussers niet met de groep mee mogen trainen.

“Daardoor haakt een deel van de groep af. Deze spelers staan buitenspel. Zij mogen geen partijvormen doen. Voor de groep is dat niet leuk. En voor stelletjes is het heel vreemd. De een mag wel meespelen, de ander niet, en vervolgens gaan ze wel weer samen naar huis. Dit is niet uit te leggen.”

Inmiddels staat het vizier gericht op komend seizoen. “Het doel is om weer competitie te spelen. Daar gaan we naar toewerken. Maar het is even afwachten wanneer we als groep weer wat mogen doen. Dan kun je weer opbouwen. Het is te hopen dat de ‘oudjes’ snel kunnen aansluiten. Dan kunnen we gericht trainen op weg naar volgend seizoen.”

Jongman gaat bouwen bij DOS

Michaël Jongman van KV DOS Kampen noemt het besluit van het KNKV een logische beslissing. Hij heeft nooit de hoop gehad dat de competitie nog kon worden hervat. “Dat heb ik al eerder gezegd. Nee, dit is niet leuk. Je werkt nergens naar toe. Er is geen doel. Dat motiveert niet. Je merkt dat de spelers er last van hebben."

Jongman gaat door bij DOS en gaat straks zijn derde jaar in als hoofdtrainer bij de club. Komend seizoen wacht hem een grote uitdaging. Linda van Keulen, Nikita Brehler, Yvonne ten Hove, Daniël Lewerissa en Wesley Doorn stoppen. Daarmee valt veel ervaring weg. “Dat wist ik al geruime tijd. We gaan zeker wat inleveren. Komend seizoen gaan we bouwen. We gaan een nieuwe groep creëren. Dat is helemaal niet erg, maar je moet je doelen wel anders insteken.”

De jonge trainer van DOS benadrukt dat hij komend seizoen niet naar de ranglijst wil kijken. "Handhaving? Dat is niet het belangrijkste. We leveren vijftig jaar eerste teamervaring in. Dat moet worden opgevuld. Dat gaat met jeugd gebeuren. Dat is zeker een uitdaging. Maar het kan ook heel mooie dingen opleveren. Ons doel voor komend seizoen is een groep creëren en deze groep te verbeteren. Een groep bouwen voor de toekomst. Dat moet het doel zijn. Ik kijk niet naar de ranglijst, maar naar de progressie. Ik heb wel getwijfeld of ik door moest gaan, maar voor mij was het nog niet klaar. We hebben met de groep mooie dingen laten zien. Nu wil ik samen met Edwin Spielhagen van het tweede team bouwen aan een nieuw DOS.”