Nieuwe woonwijk Reeve wordt officieel een dorp

(door Nick de Vries)

KAMPEN - De nieuwe woonwijk die bij het Reevediep gebouwd wordt, komt op papier niet in de stad Kampen te liggen, maar krijg een aparte status als een dorp genaamd ‘Reeve’. Wethouder Albert Holtland noemde het dinsdagmiddag een historisch besluit. Sinds 2006 zijn er slechts twee nieuwe dorpen bijgekomen in Nederland.

De nieuw te bouwen woonwijk hoort officieel bij Kampen, maar ligt geografisch toch een aardig eindje van de stad. Bovendien is het fysiek gescheiden door de N50 en Hanzelijn. Het gemeentebestuur wil de nieuwe bewoners niet het gevoel geven te wonen in een buitenwijk van Kampen, maar zij moeten zich Volgens Holtland echte ‘Reevenaren’ gaan voelen. Het dorpje krijgt een eigen postcode en wie er geboren wordt krijgt als geboorteplaats: Reeve.

Het college wil Reeve een eigen dorpse uitstraling geven met buurtjes, hoeven en een eigenzinnige identiteit. Het moet een ‘nautisch pioniersdorp worden in een rivierenlandschap in een omgeving waar de natuurelementen vrij spel hebben.’ De bebouwing is volgens de gemeente ‘te gast’ in dit landschap en moet dorps zijn, mag geen stadse uitstraling hebben.

Er is veel belangstelling voor de woningen in dorp Reeve. De gemeente heeft al tachtig inschrijvingen binnen voor de zestig vrije particuliere kavels die nu zijn uitgegeven.Kampen bestaat momenteel uit de plaatsen: Kampen (36.755 inwoners), IJsselmuiden (12.490 inwoners), Grafhorst (1.030 inwoners), Wilsum (890 inwoners), ’s-Heerenbroek (670 inwoners), Zalk (755 inwoners), Kamperveen (890 inwoners) en Mastenbroek 160 inwoners), Dorp Reeve krijgt in eerste instantie 600 woningen en een haven met 70 ligplaatsen, de gemeente wil het aantal woningen uiteindelijk uitbreiden tot 1.300.


De gemeenteraad moet het besluit van B en W nog goedkeuren.