De opbouw van het strandpaviljoen afgelopen donderdag.
De opbouw van het strandpaviljoen afgelopen donderdag. Foto Tennekes

Ondernemers hopen strandpaviljoen op stadsstrand op 12 mei te openen

KAMPEN - De initiatiefnemers van het Stadsstrand zijn nadat zij van het stadsbestuur toestemming kregen voor het strandpaviljoen direct van start gegaan. Nog dezelfde dag stond een kraan klaar om het paviljoen en de vlonders op het gras te hijsen. De contouren van het plan waren snel zichtbaar. Ondernemers Bart-Jan Gardebroek en Frans van der Kolk hopen op 12 mei het paviljoen te openen.

De ondernemers zeggen verrast te zijn door de weerstand uit de wijk en dan met name door de negatieve reacties die zij lazen op sociale media. Ze zijn er echter van overtuigd dat ze aan kunnen tonen dat veel van de angsten van de omwonenden achteraf onnodig blijken.

Gardebroek: "Hier staat straks een paviljoen waar alle Kampenaren van kunnen genieten en waar zowel de Kampenaren als omwonenden met plezier een kopje koffie komen drinken, daar ben ik van overtuigd. Het wordt prachtig, met een groot terras, diverse faciliteiten en een schoon en veilig strand. Dat is toch beter dan het in stand houden van een hondenpoepveldje op deze unieke locatie? Het zou misschien ook wel een beetje gek zijn als een aantal buurtbewoners kan bepalen wat hier wel of niet mag, of het terrein kunnen claimen als voortuin. Deze unieke plek zou er voor alle Kampenaren moeten zijn. Daar gaan wij voor."

De gemeenteraad heeft in haar motie gesteld dat er een klankbordgroep met de buurt gevormd moet worden. Ook Gardebroek juicht deze klankbordgroep toe. Wel stelt hij dat goed gedefinieerd moet worden wat er van de buurtparticipatie verwacht wordt. "Wij hebben voorkeur voor een hoffelijke toon met wederzijds respect en persoonlijk contact. Nu moeten we veel lezen op sociale media, ook van mensen die niet met ons in gesprek zijn gegaan, ondanks uitnodigingen. Ook zou het goed zijn dat participatie plaatsvindt op basis van inhoud en argumenten en door mét elkaar in gesprek te zijn, in plaats van over elkaar. We willen de buurtbewoners van harte uitnodigen om, als we open gaan, een gratis kopje koffie te komen nuttigen. Samen maken we Kampen een beetje mooier en ons unieke stadsfront aan de IJssel meer zichtbaar."

Nadat de ondernemers van start waren gegaan, werd er op sociale media nogal wat onvrede geuit over het hek dat bij de watergrens gaat komen om zwemmen tegen te gaan. Gardebroek hierover: "Het hekwerk op de watergrens was niet onze keuze maar een eis van Rijkswaterstaat. We hebben flink moeten onderhandelen om het hekwerk niet zelfs op het strand te krijgen, we zijn trots dat het ons op deze manier is gelukt. Zwemmen mocht op deze locatie al niet van Rijkswaterstaat, maar wij hebben het nu mogelijk gemaakt dat er aan de watergrens verkoeling gezocht kan worden, door pootje te baden."

Het plan wordt ingedeeld met een terras, met een ligweide met ligbedden, met luxe loungesets, parasols en heaters, bovendien komen er speelfaciliteiten voor kinderen en een beachvolleybalveldje. Ook is er het strand waarvan gebruik gemaakt kan worden. Net als de tafels heeft elk ligbed een QR code waar klanten digitaal mee kunnen bestellen.

We hebben flink moeten onderhandelen om het hekwerk niet zelfs op het strand te krijgen

Gardebroek: "Bij onze Strandbar To Go kunnen forenzen ook een ontbijtje halen of een koffie of verse jus to go en de strandgasten een puntzak frites. Onder leiding van chef Gerda Ronk uit Zwolle en souschef Maarten van Veen presenteert onze keukenbrigade diverse eigentijdse en culinaire ‘Streetfood' gerechten en met meer dan dertig wijnen per glas, meer dan dertig cocktails én meer dan dertig bieren kunnen fijnproevers bij ons goed terecht."

Frans van der Kolk: "Als geboren en getogen Kampenaar wil ik graag benadrukken dat er altijd veel over de komst van een stadstrand gesproken is, maar dat wij dit nu echt gaan realiseren voor de Kampenaren en dat wij hiermee Kampen op de kaart willen zetten. Op social media hoorde ik spookverhalen over het heffen van entree en het niet toegankelijk zijn van het terrein voor de jeugd. Dit is niet waar. Wij maken iets moois voor iedereen en terrein blijft gratis toegankelijk. Wij doen zelfs investeringen om alles inclusief en rolstoelvriendelijk te maken. Wij investeren ook in een kindvriendelijke omgeving, zodat je ook met je kinderen een leuke middag kunt beleven. Hiermee maken wij het strand voor iedere Kampenaar bereikbaar en leuk.”