Afbeelding
schermafdruk Vimeo

Kampen gaat de strijd aan met zestig gemeenten in NK Tegelwippen

KAMPEN - Het jaarlijkse NK Tegelwippen is dinsdag 30 maart van start gegaan. Een competitie die tot 30 september loopt. Kampen gaat de strijd aan met tenminste zestig andere Nederlandse gemeenten. Wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen?

Deze competitie is een alternatief voor de (door corona) nog onzekere sportcompetities. Er is ook een gemeenschappelijk doel: wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, worden de steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers. Iedereen kan zijn of haar gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Deze worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van Kampen.
Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij gehouden en vindt plaats in tenminste zestig gemeenten. Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten.
Wethouder Groen Jan Peter van der Sluis: "Het NK Tegelwippen is een mooie en laagdrempelige actie om aandacht te vragen voor meer groen in de wijken. Wat is nu gemakkelijker dan een paar tegels uit de tuin te halen en groen toe te voegen. In Kampen is maar liefst 72 procent van het tuinoppervlak versteend. Reden genoeg om aan de slag te gaan! Want samen kunnen we zorgen voor een groener, gezonder en prettiger leefomgeving.”
Alle gewipte tegels tellen mee voor de wedstrijd, dus ook hoveniersbedrijven kunnen hun tegels opgeven, evenals scholen, woningcorporaties en bedrijven die hun terrein vergroenen. De gemeente Kampen kan zelf ook gewipte tegels doorgeven als de openbare ruimte wordt vergroend. Er wordt nog gewerkt aan een tegelservice: een manier om tegels in te leveren bij de gemeente Kampen. Meer informatie hierover volgt binnenkort.
De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: elke maand wordt door een vakjury de Wipper van de Maand uitgekozen. Al deze Wippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt.