Na de koning mag Kenne nu de burgemeester portretteren
Na de koning mag Kenne nu de burgemeester portretteren (foto: Maarten van Gemert)

Koninklijke schilder Kenne Grégoire portretteert Bort Koelewijn voor galerij bij diens vertrek

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Nu burgemeester Koelewijn heeft aangegeven het ambt neer te leggen, worden er voorbereidingen getroffen om hem te vereeuwigen in de portrettengalerij op het stadhuis. Deze wordt beheerd door Stedelijk Museum Kampen. Een commissie daarvan heeft portretschilder Kenne Grégoire geselecteerd voor de opdracht. Grégoire maakte eerder voor het museum een portret van Zijne Majesteit koning Willem-Alexander.

Op 1 oktober 2021 loopt de tweede termijn van Koelewijn af. Hij heeft dan twaalf jaar Kampen gediend als burgervader. Volgens goed gebruik wordt een portret van hem toegevoegd aan de collectie van Kamper burgemeesters. Op advies van de museumcommissie heeft het college de opdracht tot vervaardiging van het portret verleend aan kunstenaar Jean Josquin Grégoire, beter bekend als Kenne.

Portrettengalerij

Op de eerste verdieping van de bestuursvleugel van het Kamper stadhuis hangen geschilderde portretten van de Kamper burgemeesters sinds de negentiende eeuw, van J.F.C. baron Van Heerdt (1808-1812) tot mr. ing. J. Oosterhof (2001-2009). Op 1 september wordt het nieuwste burgemeestersportret opgeleverd en zal drs. mr. B. Koelewijn (2009-2021) de hekkensluiter zijn.
De collectie behoort toe aan Stedelijk Museum Kampen. Conservator René van Mierlo, curator Yvonne Oordijk, collectiebeheerder Theo van Mierlo en directeur Nynke van der Wal hebben zich gebogen over de opdrachtverstrekking. De adviescommissie selecteerde twee lokaal actieve kunstenaars, één uit de regio en twee van buiten de regio.

Selectiecriteria

„Kenne kan heel goed de persoon en het karakter vatten.”(Nynke van der Wal)

Qua kleur en sfeer moet het nieuwe portret passen in de collectie van het museum en in de galerij op het stadhuis. De portrettist moet met een hoge mate van realisme schilderen. Daarnaast moet het portret een eigentijdse uitstraling hebben ”met daarin gezag en ingetogen trots als belangrijke aspecten”. De interpretatie daarvan is aan de schilder, aldus Nynke van der Wal. Zij noemt ook de manier van schilderen als criterium en spreekt over ”een lichte, vlotte verftoets, als ik naar het werk van Kenne kijk”.

Portrettist

Kenne Grégoire (69) is geboren in Teteringen (West-Brabant) en woont tegenwoordig in Deest (Gelderland). Hij schildert in een realistische stijl, meldt zijn website: ”Over het algemeen gebruikt hij een zeventiende-eeuwse techniek: een grisaille met daaroverheen de kleuren glacerend aangebracht. Meestal wordt hiervoor acrylverf gebruikt."
Zes jaar geleden kreeg Kenne de opdracht om het portret van Willem-Alexander te schilderen, naar de Kamper traditie om vorsten af te beelden, zoals de Oranjezaal van Stedelijk Museum Kampen toont. Na de Nederlandse koning zet Kenne zich voor de Kamper burgemeester.