Centrumonderzoekers van DTNP gaan ook horeca structuurvisie maken

(door Huib Strengers)

KAMPEN- Het Nijmeegse bureau, DTNP, dat bezig is met de ‘transitie’, verandering en verbetering, van de Kamper binnenstad, heeft er van de gemeente een opdracht bijgekregen. Dat zegt Ward Frielink, projectleider wanneer hij gevraagd wordt naar de voortgang van de transitie.

“Een horeca structuurvisie wordt separaat uitgevoerd en moet duidelijk maken welke horeca op welke plaatst past,” aldus Frielink. “ We kijken echter niet louter naar de horeca, maar eveneens de relatie met andere sectoren, zoals toerisme, recreatie, cultuur en detailhandel. En natuurlijk naar de ruimtelijke kwaliteit van een locatie. Dat kun je alleen bepalen met een sector overstijgende blik.”

Eerder stelde het bureau een horecavisie en beleidsregels vast voor onder andere de gemeenten Heerlen, Leidschendam-Voorburg en Assen.

Vier etappes

Eind februari was de eerste -digitale- bijeenkomst voor Kamper binnenstadsbewoners waar DTNP uitleg gaf. De avond leek niet echt de diepte in te gaan. Aanwezigen klaagden vooral over hondenpoep. Frielink: “Naar aanleiding van die avond hebben we verscheidene mailtjes ontvangen over andere thematiek”. Op de bewuste avond werd een -voorzichtige- schets getoond van wat er, met name in het winkelgebied de Oudestraat, met tal beschermde Rijksmonumenten al is, en hoe het kan worden. Niet helemaal onlogisch is natuurlijk de teruggang in het winkelapparaat doordat meer en meer digitaal boodschappen worden gedaan.


De problematiek is niet helemaal nieuw. Eerder is stilgestaan bij één van de langste winkelstraten van Nederland. Het bureau stelt op dit moment een ‘transformatie- en transitie visie’ op in de binnenstad, maar in de rest van de gemeente speelt horeca eveneens een belangrijke rol. In vier etappes wordt vorm gegeven aan de aanpassing van het centrum.

Koers bepalen

Allereerst wordt een koers uitgezet, dan volgt een strategie, vervolgens worden sleutellocaties vastgelegd en als de Kamper gemeenteraad er meer eens is, wordt tot uitvoering overgegaan. DTNP werkt met verschillende partners aan het plan, onder andere met Kamper Partners, de middenstand, Stichting Horeca Kampen en de gemeente Kampen. De provincie Overijssel heeft subsidie verstrekt.

'Trots moet opgepoetst worden'

“Er is veel trots onder de bewoners van de stad”, stelt Frielink. “Dat moet verder opgepoetst worden. Er kan gekeken worden naar de ondergevels van de winkels, of ze passend zijn bij het pand en het monumentale karakter van de stad. De cultuur met drie museumlocaties in het centrum, de vermaarde Bovenkerk en aanliggende straten, zoals de Gasthuisstraat en de Geerstraat, spelen een belangrijke rol in het kader van voorzieningen, die je in Kampen ‘cadeau’ krijgt”.

"We zijn keihard bezig, sommige zaken kosten meer tijd, maar we gaan niet overhaast werken”, aldus Ward Frielink. Aanvankelijk was een half jaar uitgetrokken voor de transitie van het Kamper centrum.