Afbeelding
Aangeleverd.

Bril van Marten

Zo'n 10 jaar geleden vaart de Kamper Kogge de haven binnen van Terschelling. Vrijwilligers staan klaar met de trossen en stootwillen. Ons schip nadert langzaam de kade waar veel mensen staan te kijken naar dat bijzondere scheepje. Marten Woning staat bij de reling en kijkt over boord om te zien of alles goed gaat.

Opeens roept Marten: ' oh, daor giet mien brille!' Toen de Kogge lag afgemeerd zei een man tegen Marten: 'komt goed meneer; ik kom zo weer terug.' Een half uur later komt een man in duikerspak aan gelopen en gaat te water. Iedereen hangt over de reling te kijken. En daar verschijnt de duiker weer boven, die met gestrekte arm de bril van Marten omhoog steekt. Een luid gejuich weerklinkt. Op de kade bedankt Marten de duiker voor zijn spontane actie. Zijn naam is Nico Brinck. Nico wordt uitgenodigd om die avond aan boord een koggebittertje te drinken. Het wordt een gezellige avond aan boord en Nico blijkt een enthousiaste verteller.

Kanonnen

Nico is gepensioneerd na een werkzaam leven als zeeman. Is actief lid van duikteam Equador op Terschelling en ontelbare keren met hun duikschip op zee geweest om te duiken naar scheepswrakken. Nico's grote interesse betreft de kanonnen die vaak naar boven worden gehaald. Zwaar werk want sommige kanonnen wegen meer dan 1000 kilo! Naast de boeienopslagplaats staat het duikteam- clubhuis. Daar zijn enkele van die gevonden kanonnen tentoongesteld. Ook voor de ingang van museum Het Behouden Huys staan twee grote scheepskanonnen. Nico heeft zich in al die jaren ontwikkeld tot een groot deskundige op het gebied van scheepskanonnen. Filmmakers in Nederland en in Europa doen een beroep op Nico als het gaat om zeeslagen van vroeger na te spelen en willen weten hoe dat precies ging met het schieten van al die kanonnen aan boord. Nico Brinck zijn bijnaam: ' Nico Cannon.'

Kanonnen Koggewerf

Koggeschepen kregen pas na 1450 een licht scheepskanon. Meestal geplaatst op een klein kasteel aan de voorzijde. Eerst schoot men met stenen; later met gietijzeren kogels. Wij kregen van hem een door hem zelfgemaakte replica van zo'n kanon. Is te zien in de expositieruimte op de Koggewerf. Onder de overkapping voor de werkplaats staat een groot Engels marinekanon uit 1787. Hiervan van zijn er wereldwijd duizenden van gemaakt. Deze bij ons komt uit het wrak van van de Lutina in de bodem boven Terschelling.

Kanonnenboek

Nico heeft een lijvig boekwerk geschreven over honderden kanonnen met afbeeldingen. Geschreven in het Nederlands en Engels. Een indrukwekkend boek! Hij geeft het in eigen beheer uit. Er is veel belangstelling voor door musea in eigen land en daar buiten. Veel zijn er niet meer voorradig. Belangstelling? Melden bij Nico: nicocannon@hotmail.com..

Door Volcmar.