De ondernemers toosten met de burgemeester langs de vloedlijn
De ondernemers toosten met de burgemeester langs de vloedlijn (foto: Maarten van Gemert)

Heildronk op Paviljoen Hanzezicht aan de IJssel

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Kampen is een heus strandpaviljoen rijker. Met welwillende medewerking van de gemeente hebben drie ondernemers in enkele maanden tijd Paviljoen Hanzezicht gerealiseerd op het strandje nabij de Stadsbrug. Vorige week dinsdag hebben stadsomroeper en burgemeester na elkaar de opening verricht vanaf respectievelijk water en land. Over twee jaar wordt bekeken of de tijdelijke vergunning omgezet wordt in een permanente wijziging van het bestemmingsplan.

De vrije recreatie op het strandje langs de Van Diggelenkade is ingeruild voor een met hekken afgesloten stadsstrand dat voor een groot gedeelte in beslag wordt genomen door uitspanning en terrassen. Voor gemeente Kampen vervalt daarmee de verantwoording voor een schoon en veilig strand, dat nu bij de uitbaters ligt. Zoals ook een vrije doorgang op de dijk, wat het waterschap wenst.
Rijkswaterstaat heeft nu het zwemmen in de IJssel beteugeld door een hek te verlangen voor medewerking aan de plannen.
De Kamper ondernemers, en initiatiefnemers van het project, Bart-Jan Gardebroek, Frans van der Kolk en André Lageweg hadden bij de opening gezorgd voor een bescheiden maar compleet feest.

Toegankelijkheid

Ondanks bezwaren van veel omwonenden is het paviljoen er toch gekomen. Bij de opening prees Van der Kolk zijn collega-ondernemer Gardebroek voor zijn vasthoudendheid bij alle betrokken partijen.
Zo heeft Gardebroek Rijkswaterstaat overgehaald om akkoord te gaan met een (drijvend) hek in het water, en niet op het strand, waardoor mensen nog kunnen pootjebaden. Kwam het hek op het strand, dan was het water niet meer toegankelijk geweest. Gardebroek bedankte op zijn beurt burgemeester voor diens lobby bij de gemeenteraad.
Binnen de gemeenteraad waren de grootste bezwaren gericht op de beperkte bewonersparticipatie. Dat is nu ondervangen door het instellen van een klankbordgroep. De ondernemers beloven een vrije toegang voor iedereen van acht uur ’s morgens tot twaalf uur ’s nachts. Tevens is een consumptie op het terras niet verplicht en mogen er ”eigen krentenbollen” genuttigd worden.

Catering

Koelewijn prees het initiatief om op deze ”ingewikkelde plek”te ondernemen

Vanaf de IJssel verklaarde de Kamper Kogge met twee kanonschoten de horeca-uitspanning voor geopend, aangevuld met een roep van stadsomroeper Bertus Krabbe. Over het water schalde zijn roep: „Eens was hier een strandje voor koe en stier en die stier verstoorde regelmatig het strandplezier.” Burgemeester Koelewijn prees het organisatietalent van de initiators om op deze ”ingewikkelde plek” te ondernemen.
Eind vorig jaar stopte het Zwolse restaurant ’Over de Tong’. Vinoloog en chef-kok Gerda Ronk zet zich nu in voor Paviljoen Hanzezicht. De menukaart is doordrenkt van Hanze.

Parkeerplaats

Een kort emotioneel moment brak aan toen Van der Kolk zijn overleden collega-ondernemer Henri Woning memoreerde. Diens weduwe Matthanja werd verrast met de mededeling dat de bescheiden parkeerplaats naar haar man wordt genoemd. Deze parkeergelegenheid is aangelegd in de bocht van de Van Diggelenkade, tussen strand en weg.

Koelewijn probeerde tenslotte de champagne te laten knallen, hetgeen mislukte. Zijn toost was er echter niet minder gemeend om: „Proost op Paviljoen Hanzezicht!”