Heideblauwtje
Heideblauwtje Fred Sollie

Meer dan 80 boeren tellen dit jaar vlinders in agrarisch gebied

REGIO - LTO Noord, BoerenNatuur en De Vlinderstichting vervolgen de samenwerking en het monitoringsprogramma (BIMAG) waarbij boeren zelf vlinders in het agrarisch gebied monitoren. Het aantal deelnemende boeren dat wil bijdragen aan het versterken van de biodiversiteit, neemt ook dit jaar weer toe.

In 2017 is uit meerjarig onderzoek duidelijk geworden dat het aantal insecten in de afgelopen decennia sterk is afgenomen. Vrijwel alle in Nederland beschikbare trends van insecten zijn grotendeels gebaseerd op waarnemingen uit natuurgebieden en er waren weinig gegevens bekend vanuit weilanden en boerenerven. Om die reden hebben LTO Noord, BoerenNatuur en De Vlinderstichting in 2019 het Boeren Insecten Monitoring Agrarische Gebieden (BIMAG) opgezet, waarbij boeren zelf insecten in hun eigen agrarisch gebied monitoren.
Het eerste jaar hebben 21 agrarische deelnemers meegedaan. Vorig jaar verdubbelde dit aantal en telden 42 deelnemers 6319 nachtvlinders en 1941 dagvlinders. Dit jaar tellen 82 boeren en tuinders vlinders. Opvallend is dat nieuwe deelnemers vaak zijn ‘aangestoken' door een enthousiaste BIMAG-deelnemer uit eigen kennissenkring. Er waren dit jaar zelfs zo veel aanmeldingen dat er een wachtlijst is opgesteld, omdat de organisaties het belangrijk vinden om voldoende begeleiding te kunnen garanderen.

BIMAG is een meerjarig project, gestart in 2019. Het project is mede mogelijk gemaakt met financiering van het Ministerie van LNV.