Klimaatactivisten houden theatrale optocht in Zwolle

ZWOLLE – Een groepje klimaatactivisten liep zaterdagmiddag door Zwolle om de bewoners te waarschuwen voor het stijgende water. ‘Blub, Holland, blub’, zingen ze. ‘Laat het land niet koppie onder gaan’. Ook worden er slogans geroepen als ‘Alarm, alarm. De aarde wordt te warm’ en ‘Wat willen wij? CO2-vrij!’.

De activisten zijn onderdeel van de wereldwijde klimaatbeweging Extinction Rebellion (XR). De groep hoopt het publiek op een leuke manier te kunnen informeren over het gevaar van de stijgende zeespiegel. "Wetenschappers voorspellen dat de zeespiegel in 2100 tussen de 0,6 en 1,1 meter is gestegen, maar omdat een aantal factoren niet wordt meegenomen in de berekeningen zou deze stijging nog een stuk hoger kunnen zijn”, aldus Extinction Rebellion.
"Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat de Nederlandse Deltawerken, die ervoor zorgen dat ons land niet overstroomt, slechts berekend zijn op een zeespiegelstijging van 50 centimeter. Zelfs het meest positieve scenario van de klimaatmodellen voorspelt dat we boven die limiet uit gaan komen. Dat zal grote gevolgen hebben voor ons land. Als regeringen de klimaatcrisis blijven onderschatten, zullen veel Nederlanders op den duur hun thuis moeten achterlaten en moeten toezien hoe een deel van ons land in zee verdwijnt. Maar de opwarming van de aarde stopt niet zomaar. Koolstofdioxide (CO2), één van de broeikasgassen die de opwarming van de aarde veroorzaakt, blijft honderden jaren in de atmosfeer.”