KWC is dringend op zoek naar bestuursleden

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Diverse verenigingen hebben grote moeite om het bestuur volledig te bemannen. Bij KWC is dat zeker het geval. Bij de Kamper Wielerclub staan drie vacatures in het bestuur open.

“In ons hoofdbestuur is plaats voor zes personen en we hebben drie vacatures. We zijn dringend op zoek naar een voorzitter, secretaris en penningmeester”, zegt Henk Jan Bakker, algemeen bestuurslid van KWC.

De verschillende afdelingen zijn wel bemand, maar KWC kampt toch met een serieus vrijwilligersprobleem. “En de vereniging staat of valt met voldoende vrijwilligers”, zegt Magda Visch (BMX). Volgens haar is het zeker niet eenvoudig om vrijwilligers te werven. “Benaderen via de mail werkt niet. Persoonlijk vragen werkt het beste, maar dat kost veel tijd. Mensen weten vaak niet hoe leuk het kan zijn om vrijwilliger te zijn bij KWC. Enkele jaren geleden organiseerden we de derde en vierde ronde van het EK BMX. Iedereen droeg zijn steentje bij, waardoor we met z'n allen een gigantisch evenement hebben neergezet. Je krijgt er energie van om het met elkaar te doen."

Volgens Bakker is er de afgelopen jaren veel veranderd. "We leven in een consumptiemaatschappij. Kinderen worden achtergelaten bij de club en later weer opgehaald.” Visch vervolgt: "Dat kan helaas niet bij ons en dat is even wennen voor de ouders. Als ze wachten, vragen we gelijk om mee te helpen bij vrijwilligerstaken."

Om het gebrek aan vrijwilligers tegen te gaan, heeft KWC een werkplicht ingevoerd. "Iedereen wordt gevraagd om acht uur per jaar vrijwilligerstaken te doen. Dan hoef je geen extra bijdrage te betalen”, zegt Visch. "Doen ze dat niet, dan moeten ze 50 euro betalen”, vult Bakker aan. "Er is genoeg onderhoudswerk te doen. Er moet veel gebeuren en als je geen vrijwilligers genoeg hebt, moet je mensen inhuren. Het werkt wel, al zijn er ook mensen die zonder morren die 50 euro op tafel leggen. Mensen vergeten de definitie van een vereniging." Visch: "Het wordt steeds lastiger om mensen te betrekken bij de vereniging. Mensen hebben het druk en zijn vaak met andere dingen bezig. Vroeger was het sociale karakter van verenigingen veel sterker."