Afbeelding
Aangeleverd.

In Memoriam:
Henk Woning 1943-2021

(door Huib Strengers)

KAMPEN – “De camera vangt de hoogtepunten uit het leven. De zoeker zoekt niet meer, maar de beelden blijven”. Deze treffende woorden staan op de rouwkaart van de Kamper fotograaf Henk Woning, die op 21 mei is gestorven.

Toen ik mijn entree bij krantenuitgever Tijl in Zwolle, maakte in 1974, ontmoette ik Henk in de ‘donkere kamer'. Tijl krantenuitgeverij was een modern bedrijf. Ze werkten met ‘Letterflex', een speciale plaat waar een negatief van werd gemaakt zodat die op de pers kon. Henk was één van de mensen die daar in de Doka mee werkte en de platen verwerkte.
Bij uitzondering kwam er zulk actueel nieuws dat de handelingen stopgezet moesten worden. De plaat moest dan over worden gemaakt. De eerste gang voor de redacteuren was dan naar Henk Woning. Henk had geduld, in tegenstelling tot sommige redacteuren die vooral de deadline van de krant voor ogen hadden. Na zijn werk voor de kranten van Tijl, maakte Henk een overstap naar de andere kant van het gebouw aan de Blaloweg, waar tientallen tijdschriften en periodieken werden vervaardigd.
Een grote wens van Henk Woning ging in vervulling toen hij een fotozaak opende aan de Oudestraat 178. Alles was er aanwezig, een grote donkere kamer, een ontwikkelmachine, uniek voor Kampen in die tijd, en allemaal nog in het analoge tijdperk. Zijn zoon Hans en dochter Ageeth gingen meewerken. De winkel werd te klein en er kwam een uitbreiding aan de Buitennieuwstraat. Pasfoto's, huwelijken en foto's voor de krant, iedereen met wensen op fotogebied kon bij Henk woning terecht. Ruim dertig jaar lang.
Oorspronkelijk lag niet voor de hand dat Henk Woning de fotografie in ging. Zijn legendarische vader Martin Woning, geboren in 1906, was visser op de laatste Kamper kotter, de KP 25, ‘Jentje'. In 1977 levert hij zijn vergunning in. Als Henk op 18-jarige leeftijd trouwt met Bep Edink, is er geen huis beschikbaar. Henk werd stuurman, samen met Bep, op een Rijnschip waarmee zij to ver in Duitsland vaarden. Over de visserij schrijft Henk in 2006 een prachtig boek. ‘Visserijbedrijf in Kampen'. Verhalen over een verdwenen beroep. De fotograaf die de visserij nooit is vergeten.