Ambtelijk werkbezoek aan De Groene Brunneper
Ambtelijk werkbezoek aan De Groene Brunneper (foto: Maarten van Gemert)

Ambtelijke evaluatie van Brunneper Voedselpark

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Drie jaar geleden startte de voorbereidingen om de Belter Bongerd om te toveren in een voedselpark. De Groene Brunneper opende in de loop van 2019 als een multifunctioneel groen hart voor de wijk Brunnepe. Inmiddels moeten de afspraken met de gemeente vernieuwd worden en wil beheerder Robert de Reu meer zaken nader invullen. Hij schetste vorige week een delegatie van gemeente en provincie ter plekke de stand van zaken. De rondleiding diende tevens als evaluatie.

Over vijf maanden loopt de huidige overeenkomst met de gemeente af. Linda Zaaijer, beleidsadviseur bij gemeente Kampen, had Robert gevraagd om de rondleiding. Samen met collega’s van diverse afdelingen kwam ze naar de groene oase in Brunnepe. Eveneens waren enkele afgevaardigden van de provincie uitgenodigd want ook daarvan zit subsidiegeld in het park. Samen met veel inzet en enthousiasme van vrijwilligers.

Ontwikkelingen

De Brunneper Bongerd is volop in ontwikkeling. Het gedeelte tussen de Beltweg en de Steenovensdijk wordt de Belter Bongerd genoemd en tussen Beltweg en Loswalweg de Greenter Bongerd. Een strook hiervan werd bedreigd door woningbouwplannen maar dat wist de gemeenteraad een paar jaar geleden af te wenden. Wel moet de bodem gesaneerd worden en hiervoor verhuist binnenkort de bijenvereniging tijdelijk.
Aan de andere kant van de Beltweg is het terrein omgezet in een voedselpark, een moestuincomplex en de oude boomgaard (bongerd) is vervangen door nieuwe bomen van oude rassen, gesubsidieerd door gemeente en geadopteerd door bewoners. De aangrenzende speeltuin is eveneens vanuit een buurtinitiatief opgeknapt en vernieuwd. Dit alles wil Robert de Reu tot een eenheid vormen, inclusief straks de bijentuin.

Rondleiding

Als echte natuurmensen stonden ze de overheidsdienaars blootvoets te woord

In twee groepen voerden Robert en zijn levensgezel Lotte Versteeg de bezoekers door De Groene Brunneper, zoals het Brunneper Voedselpark officieel op de kaart staat. Als echte natuurmensen stonden ze de overheidsdienaars blootvoets te woord. Als eerste stond het gezelschap stil bij de Kruidenspiraal, het Hart dat bezoekers eerst passeren.
Daarna volgde de Wilde Bloemenweide (”met oog voor ontwikkeling”), de zandbak, de kindertuintjes, de speelplaats en -tuin, de kas (“hier groeit de mens”), de schapenweide, de boomvrienden, de vlindertuin, de houtwal, de werkplaats (een oude keet waar “de toekomst thee schenkt”), het voedselbos, de levende brug en het labyrint. Achter deze laatste twee gaan meerdere idealen schuil als verbinden en de weg als doel.

Gebiedsvisie

De Groene Brunneper krijgt een plaats in de gebiedsvisie Brunnepe die in de maak is. Rond de zomer wordt het eerste concept verwacht dat dan naar het college en de raad kan. Er komen meerdere initiatieven en subsidies samen in het voedselpark. Soms komt de provincie over de brug nadat de gemeente een eerste stap heeft gezet.
In de nieuwe afspraken hoopt Robert officiële erkenning vast te leggen, duidelijkheid over zeggenschap en beheer van de terreinen en financiële mogelijkheden om onkosten terug te verdienen. Met als doel om, midden in de stad Kampen en de versteende wijk Brunnepe, op weg te gaan naar een etalage van biodiversiteitsherstel en duurzaamheid.