VLNR: Klaas Klos, Teun Penninkhof (geredde persoon), Jan van Dijk, Robert Groen en Bort Koelewijn.
VLNR: Klaas Klos, Teun Penninkhof (geredde persoon), Jan van Dijk, Robert Groen en Bort Koelewijn. Tennekes.

Heldhaftige Kampenaren krijgen medaille van burgemeester Koelewijn

KAMPEN - Burgemeester Koelewijn reikte vrijdag in het stadhuis van Kampen een zilveren en twee bronzen medailles, inclusief getuigschriften, uit aan Kampenaren die tijdens twee verschillende incidenten drenkelingen uit de IJssel gered hebben.

Het eerste incident vond plaats op 8 januari 2020. Robert Groen wist een drenkeling uit de IJssel bij Kampen te redden. Volgens de politie had de drenkeling het door de sterke stroming niet overleefd als Groen niet ter hulp schoot. “Deze rivier heeft een sterke stroming en heeft helaas hierdoor al vele levens gekost.”

Robert ontving hiervoor de zilveren medaille inclusief een getuigschrift, vanwege ‘getoonde bijzondere verdiensten’.

Het andere incident vond plaats op 18 juli 2020. Een man reed met zijn scootmobiel de IJssel in. Drie mannen: Klaas Klos, Jan van Dijk en Gerrit Jan Kevelam zagen het gebeuren en schoten het slachtoffer te hulp. Samen hebben zij de man uit het water de kant op geholpen.

Het drietal kreeg voor dit heldhaftige optreden de bronzen penning en een getuigschrift. Gerrit Jan Kevelam uit Wezep was niet aanwezig bij de uitreiking, maar krijgt hem op een later moment uitgereikt.

De medailles worden uitgereikt uit naam van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Dit is een organisatie die sinds 1767 bestaat en sindsdien medailles toekent aan mensen die een ander van de verdrinking hebben gered. Door de redders te eren en door voorlichting te geven over redden en reanimeren, wil de maatschappij verdrinkingen in Nederland voorkomen.