Christie Haak bij een van haar wandtapijten.
Christie Haak bij een van haar wandtapijten. Stedelijk Museum Kampen.

Uitzonderlijke expo in Stedelijk Museum van Christie van der Haak

(door Huib Strengers)

KAMPEN – Het exterieur van het Stedelijk Museum in de Oudestraat is een voorproefje van de expositie van Christie van der Haak ‘Nouveau Deco’. De buitengevel van het museum wordt gesierd met een kleurrijk lint. De ramen van de voormalige synagoge zijn aangepast, waardoor het lijkt op glas-in-lood.

De in 1950 geboren kunstenares heeft de Koninklijke Academie voor Beelden Kunsten in Den Haag gevolgd. Ze ging schilderen. ‘Ingewikkelde composities van kleurrijke patronen gecombineerd met figuratieve voorstellingen', staat in de uitnodiging van het Stedelijk Museum Kampen.
Begin deze eeuw ging Christie over naar stofontwerpen, gebaseerd op het herhalen van één vorm. De patronen zijn geen versierde decoraties, maar een tekening met een eigen betekenis en een verhaal wat vertelt over de plek waar het zich bevindt. In opdracht van het Stedelijk zijn de tentoonstellingsruimten omgezet in een modern stadspaleis. De wanden zijn bekleed met kleurrijk behang en de vloeren hebben afwisselende patronen gekregen. Afgewisseld met haar schilderijen, glaswerk, wandkleden en stofontwerpen. Iedere ruimte heeft een eigen verhaal.
De titel van de expositie ‘Nouveau Deco' zou je een tegenhanger kunnen noemen van de ‘Art Deco' . Kampen kent een aantal gebouwen die daar onder vallen, omdat ze in de periode 1890 tot 1914 zijn gebouwd. Eén van de bekendste is de Konditorei op de hoek van de Oudestraat en Gasthuisstraat, gebouwd door Gerhardus Broekema in 1900.
Werk van Christie van der Haak is te zien geweest in tientallen solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland. De expositie in het Stedelijk wordt op 19 juni om 15.00 uur via een livestream geopend door R. de Witte, gedeputeerde cultuur en kunst van de provincie en is tot maar liefst 9 januari 2022 te zien.