Afbeelding
archiefbeeld

Expositie Kampen in oorlogstijd

KAMPEN - De expositie ‘Alle waarden draaien om. Kampen bezet en bevrijd 1940-1945’ is tot en met 3 juli te zien in de expositieruimte van De Stadskazerne. Deze gezamenlijke expositie van de historische vereniging ‘Jan van Arkel’ en het Stadsarchief is te bezoeken van maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. De expositie wordt gecombineerd met het verhaal van de Kamper jongens die tussen 1945 en 1949 naar Indië gingen.

Aan de hand van beelden en thema's uit 1940-1945 in Kampen gaat de bezoeker op zoek naar verbinding van morele waarden toen en nu. Waarden veranderen en zijn voor iedereen verschillend, en ‘in oorlogstijd draaien alle waarden om', zoals ereburger van Kampen Willem Kolff ooit zei. In de oorlog gaf hij als arts mensen symptomen van ziekte om ze het leven te kunnen redden. Gerrit de Ruiter, Cees van Driel en Jan de Maar stelden persoonlijke objecten voor de expositie beschikbaar. Samen met de archiefstukken en de foto's vormen zij het verhaal van Kampen in de Tweede Wereldoorlog.
De expositie is gecombineerd met het verhaal van de Kamper jongens in Indië tijdens de jaren 1945-1950. Honderden Kamper en IJsselmuider jongemannen vertrokken, vrijwillig of dienstplichtig, naar ‘de Oost' in een poging Nederlands-Indië voor het koninkrijk te behouden. Maar Indonesië verklaarde zich onafhankelijk en de wereld steunde dat. Hoe verging het ‘onze jongens'? En waarom bleef de stad hen steunen terwijl Nederland al direct na de onafhankelijkheidsverklaring van 17 augustus 1945 tot op het bot verdeeld raakte?
Om een bezoek te brengen aan de expositie moet de ingang aan de rechterkant van het plein van De Stadskazerne worden gebruikt. Deze geeft toegang tot de Tourist Info, het Informatiecentrum van het Stadsarchief en de expositieruimte.