Afbeelding
Foto Tennekes

Binnenstad ondergedompeld in Nouveau Deco

KAMPEN - Deze zomer verandert Stedelijk Museum Kampen in een modern stadspaleis met werken van Christie van der Haak. De kunstenares, die ook les gaf aan de Kamper kunstacademie, liet zich voor de tentoonstelling ‘Nouveau Deco’ inspireren door de art nouveau panden in Kampen.

Met haar patroonontwerpen voor behang, vloeren, wandkleden en toegepaste kunst geeft ze volgens Jolanda Slurink van het museum de zalen een metamorfose. "Het is vaak door de sierlijke lijnvoering, de spiegeling en herhaling van de patronen dat mijn werk vergeleken wordt met de art deco-, art nouveau- of Amsterdamse School stijl”, vertelt Christie van der Haak.
Haar grote wens om in Kampen een installatie te mogen maken gaat hiermee in vervulling. Ze heeft altijd een band gehouden met Kampen, sinds ze in de jaren '90 lesgaf aan de kunstacademie.
Op de buitengevel van het museum zet Christie van der Haak haar stempel. Het is het eerste gebouw in Nederland dat ze bekleedt. Ook de Voormalige Synagoge heeft een gevelversiering gekregen. In de zaal is een installatie te zien van een groot gedeelte van haar Haagse atelier. Ook de binnenstadondernemers en Kamper Partners ‘haken' aan. Etalages worden versierd, boven de Oudestraat worden linten met patronen van Christie van der Haak gespannen en er komt een 3D Streetart kunstwerk. Stedelijk Museum Kampen lanceert de mogelijkheid om je huis te upgraden met het exclusieve patroonbehang van Christie van der Haak. Het kan besteld worden via de webshop, die het museum in samenwerking met PPP Nederland ontwikkelt. Ook zijn er sjaals en andere producten met patronen van Christie van der Haak te verkrijgen. museumshop.stedelijkmuseumkampen.nl