Hans van Dijkhuizen (l) en Gerrit Bredewold.
Hans van Dijkhuizen (l) en Gerrit Bredewold. Foto: Gerard Meijeringh

Oranje pakt eerste zege: ‘Frank de Boer heeft nog wel wat te knutselen’


(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - We zitten in de eerste week van het EK. Zondagavond won Oranje met 3-2 van Oekraïne. Analist en oud-trainer Gerrit Bredewold en Hans van Dijkhuizen (scout van SC Cambuur) hebben genoten, maar zagen ook de kwetsbaarheid van het Nederlands Elftal.

Van Dijkhuizen spreekt een dag na het duel van een ‘leuke’ wedstrijd. “Alles zat erin en het liep gelukkig goed af. Oranje kwam dik verdiend op 2-0. Het leek er totaal niet op, maar toch kwam Oekraïne terug. Na de 2-1 kregen ze moed en bij de 2-2 ga je denken: 'Het zal toch niet'. Er zit karakter in de ploeg van Nederland. Steeds komen ze terug. Dan ben je misschien niet de beste ploeg, maar je kunt wel het beste team zijn.”

Longen als twee koeien

Bredewold laat weten dat hij met name in de tweede helft heeft genoten. “In de eerste helft ging er erg veel fout. De spelers waren ongeduldig. Dat was ik ook. Ik had het zweet onder m’n arm zitten”, lacht Bredewold. "Verdedigend was het in de eerste helft matig, er was geen samenwerking. In de tweede helft ging dat iets beter. Je ziet dat de spelers aan elkaar moeten wennen, vooral bij standaardsituaties. Aanvallend was het uitstekend, vooral aan de rechterkant. Denzel Dumfries moeten wel longen hebben als twee koeien. Onvoorstelbaar. In de tweede helft kwam de mentaliteit van het team tevoorschijn.”

Eenheid

De spelers waren voor rust ongeduldig. Dat was ik ook. Ik had het zweet onder m’n arm zitten.”

Van Dijkhuizen was onder de indruk van het spel van Frenkie de Jong. “Hij speelde geweldig. Hij liep overal. Daardoor was het voor Oekraïne heel moeilijk om er iemand op te zetten. Stefan de Vrij speelde ijzersterk en Georginio Wijnaldum deed het ook prima." Ondanks de zege moet er volgens Van Dijkhuizen en Bredewold nog wel wat gebeuren. Volgens Van Dijkhuizen moet Oranje meer variëren. Hij geeft het spel van Oranje een 6,5 of een 7. "Het was aardig, maar niet meer dan dat. Anders win je wel met 3-0. Er gaat nog teveel mis. al kwamen de goals wel uit de lucht vallen", aldus Van Dijkhuizen die wel heeft gezien dat er eenheid in het team zit. “Na afloop vlogen Owen Wijndal en Patrick van Aanholt elkaar om de nek. Dat zijn toch elkaars concurrent. Mooi om te zien.”

Vooruitverdedigen

Bredewold geeft Oranje een dikke 7. "Maar Frank de Boer heeft nog wel wat te knutselen. Na de 2-1 werd Oranje onzeker. Dan zie je waar onze zwaktes liggen. De omschakeling was heel matig en dan moet Maarten de Roon het opknappen. Dat deed hij in de eerste helft fantastisch, maar na rust kon hij het niet meer belopen. Nederland moet meer vooruitverdedigen om de pass eruit te halen. Bij een 5-3-2-systeem moet je de tegenpartij geen gelegenheid geven om op te bouwen. Anders gaan ze ruimte zoeken en leggen ze de ballen achter de beide backs."