Li An Phoa droomt en spreekt met bestuurders over drinkbare IJssel

KAMPEN – Bij Kampen liep vorige week de lange wandeling ten einde van Li An Phoa. Maandag 7 juni was ze haar wandeltocht gestart bij Westervoort die twaalf dagen later eindigde bij het IJsselmeer. Afgelopen woensdag passeerde ze het Reevediep. Achter de Scheeresluis sprak ze in het hoge gras met hoge bestuurders over haar droom en ideaal: een drinkbare IJssel.

Op haar 24e was Li An Phoa (40) al gegrepen door de grote betekenis van drinkbare rivieren voor mens en milieu. Een paar jaar geleden liep ze langs de Maas en leerde toen haar partner Maarten van der Schaaf kennen. Hij liep nu mee in haar roep om aandacht voor drinkbare rivieren als ”perfecte indicator” van een gezond milieu en gezond leven. Bewoners en bestuurders langs de IJssel werd gevraagd een manifest te ondertekenen en achter de Scheeresluis kwam het tot een levendig en interactief gesprek.

Bij de sluis waar het Reevediep in de IJssel uitmondt, werd Li An verwelkomd door onder andere Marjolijn van de Zandschulp (directeur Rijkswaterstaat Oost-Nederland), dijkgraaf Dirk-Siert Schoonman (Waterschap Drents Overijsselse Delta) en Marjolijn Boot, hoofd Eenheid Ruimte en Bereikbaarheid (provincie Overijssel), die gedeputeerde Bert Boerman verving.
Op zoek naar schaduw op de zonovergoten dag, nam het gezelschap plaats onder de paar bomen verderop in het gebied. Bij de sluis stond een vertegenwoordiger van de provincie om studenten van Windesheim te vertellen over het Reevediep. Alvorens de studenten arriveerden per fiets, vertelde hij zijn verhaal aan Li An, Maarten en hun gasten.