Li An Poah in gesprek over een drinkbare IJssel
Li An Poah in gesprek over een drinkbare IJssel (foto: Maarten van Gemert)

Gezeten in het gras in gesprek over een drinkbare IJssel met Li An Poah

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Na 127 kilometer en 12 dagen eindigde afgelopen vrijdag de wandeling van Li An Poah langs de IJssel om aandacht te vragen voor drinkbare rivieren. Woensdag passeerde ze het Reevediep waar ze de tijd nam om met bestuurders over haar droom en ideaal te spreken, dit jaar een drinkbare IJssel.

Op zoek naar schaduw op de zonovergoten dag, nam het gezelschap plaats onder de paar bomen verderop in het Reevegebied. Bij de sluis gaf een vertegenwoordiger van de provincie een introductie over het Reevediep aan Li An en haar gasten.

Droom

Binnen dertig jaar een IJssel die schoon genoeg is om uit te drinken. Dat is de droom van ecoloog, filosoof en bedrijfskundige Li An Phoa. Ze wandelt rivieren af, van bron tot monding, waarbij ze onderweg spreekt met docenten, journalisten, plaatselijke bestuurders, ondernemers en geïnteresseerden. Sommigen lopen ook een korter of langer stuk mee. Via alle verbindingen en ontmoetingen hoopt ze met de wandeling haar hogere doel "drinkbare rivieren als indicatoren van gezond leven" dichterbij te brengen.

Resultaat

Het concrete resultaat van de rivierwandeling vat Li An samen in drie b’s: meer betrokkenheid, bewondering en bereidwilligheid. Ze proeft een brede waardering en bewondering voor de rivier bij de inwoners van de IJsselvallei, die ze bijna liefkozend als één grote IJsselfamilie omschrijft. Ook ervaart ze een grote bestuurlijke welwillendheid. Zoveel bestuurders als ze in Kampen ontving, had ze nog niet eerder tijdens haar wandeling meegemaakt.

Boek

Vijf colleges van burgemeester en wethouders langs de IJssel hebben een manifest ondertekend waarin ze beloven stappen te zetten naar een drinkbare IJssel. Ook dit is een bewijs van de bestuurlijke bereidwilligheid. Veel boeren, burgers en buitenlui onderweg tekenden eveneens het manifest dat tevens online staat. Het Kamper college van B&W heeft nog niet ondertekend.