Werk aan de winkel voor Van der Wal

(door Huib Strengers)

Door Corona behoorden de musea in Nederland tot de reeks gesloten instellingen tijdens de Lockdown. Op 1 april 2020 werd, na twee interim directeuren, Nynke van der Wal tot directeur benoemd van het stedelijk Museum in Kampen.

Ze studeerde kunstgeschiedenis en werkte tien jaar bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Ze trad in Kampen aan toen corona het dagelijks leven bepaalde. Haar belangrijkste taak is de ‘vernieuwing', tegenwoordig moet je het woord ‘transitie' gebruiken, van het Stedelijk Museum. Het museum werd in 2009 in het voormalige Stadhuis gevestigd en is sindsdien niet veranderd.
Nynkes komst is merkbaar. Het restaurantje in het stedelijk op de begane grond is opgedoekt. Genoeg horeca op loopafstand. De museumwinkel is iets uitgebreid. In de synagoge is een balie gekomen. Welke keuzes gaat Van der Wal maken, die zich de vraag moet stellen, ‘wat doe ik met de vaste collectie die na twaalf jaar wel gezien is'.
Dat zal nog lastig worden, temeer omdat er een enorm depot is met werk van de populaire ‘winsterschilder' Louis Apol en nog veel ander interessant werk. De vaste collectie bevat onder andere de Oranjegalerij, in 2016 nog aangevuld met een portret van Koning Willem Alexander. Zo is per verdieping een thema. Van de koekenpan van Berk tot het schilderij van het oude Stadhuis van Springer. Eén ding weten we na de opening van de expositie afgelopen zaterdag. Van der Wal heeft met haar team een fantastische, opzienbarende expo en opening georganiseerd. Nu is het afwachten of het haar lukt om een ‘nieuw' stedelijk op te zetten.