Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Derde zege Oranje: ‘Malen heeft zijn visitekaartje afgegeven’

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Het EK is in de tweede week beland. Wederom gaan we nabeschouwen met Hans van Dijkhuizen en Gerrit Bredewold. Nadat Oranje donderdag met 2-0 zegevierde tegen Oostenrijk, was Oranje maandagavond met 3-0 te sterk voor Noord-Macedonië. Hans van Dijkhuizen en Gerrit Bredewold waren gecharmeerd van Donyell Malen. “Hij heeft zijn visitekaartje afgegeven”, aldus Van Dijkhuizen.

Van Dijkhuizen gaf eerder dit EK al aan gecharmeerd te zijn van Malen en zag dat de aanvaller een belangrijke rol vervulde. Hij heeft eigenlijk twee assists gegeven. Natuurlijk was die tweede geen assist, er zat een rebound tussen, maar het was een wel een weergaloze bal. Met Malen heb je meer variatie. Hij kan meer switchen met Depay. Dat gebeurt met Wout Weghorst niet. En daar profiteert Wijnaldum van.” Ryan Gravenberch mocht op dit EK ook voor het eerst starten in de basis. De middenvelder was echter niet goed op dreef. Van Dijkhuizen ziet het gevaar met Gravenberch in de basis. “Hij staat vaak ver voor de bal. Als je dan als ploeg de bal verliest, ligt alles open. De Roon past beter op de winkel. Hij staat in de positie dat hij kan controleren.”

Bredewold zag Cody Gapko goed invallen tegen Noord-Macedonië. Heeft hij Gravenberch ingehaald in de pikorde. "Dat denk ik wel. Gapko is snel en heeft een geweldig schot.” Bredewold vond dat er meer in had gezeten voor Nederland tegen Noord-Macedonié. "De uitslag was aardig, maar er hadden wel meer doelpunten mogen vallen. Verdedigend was het minder dan tegen Oostenrijk. Toen stond het achterin als een huis en kwam er geen muis doorheen. Nu gaven we veel ruimte weg, maar aanvallend was het beter dan tegen Oostenrijk."

(vervolg op pagina 39)