Afbeelding
Aangeleverd.

'Je verzacht het stervensproces voor patiënt én naasten'

WILSUM - In haar jonge jaren werkte Geertje Douma uit Wilsum als verpleegkundige en directeur van een bejaardentehuis. De laatste twintig jaar voor haar pensioen was ze reisleider. “Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus toen ik een oproep zag voor vrijwilligers voor terminale thuiszorg, heb ik me aangemeld.”

“Als ik bij iemand kom om te waken, is het voor de partner vaak de eerste keer dat die een stervensproces meemaakt. Het is heel waardevol om hem of haar bij dat proces te kunnen begeleiden. Om op zo’n belangrijk moment echt iets voor iemand te kunnen betekenen, al is het maar het bieden van een rustpauze in de zorg voor hun naaste.

Als voormalig verpleegkundige weet ik wat er bij komt kijken als iemand sterft, maar de vrijwillige terminale zorg van ZwolleDoet! geeft daarover ook trainingen aan vrijwilligers. Een medische achtergrond voor dit werk is niet nodig. Ik mag in deze rol geen medische handelingen verrichten. Wanneer een patiënt midden in de nacht een injectie nodig heeft die ik zou kunnen toedienen, moet ik toch de thuiszorg inschakelen.”

De tijd nemen

“Het grootste verschil tussen werken als zorgprofessional en als vrijwilliger is de tijd en aandacht die je de patiënt kunt geven. Als verpleegkundige zit een uitgebreid gesprek er vaak niet in. Ook ontbreekt de tijd om een hele nacht bij iemand te zitten. Terwijl ook verpleegkundigen koste wat kost willen voorkomen dat iemand alleen sterft. Het geeft rust om te weten dat ik (of een andere vrijwilliger) waak bij een patiënt. Ook is het voor de zorgprofessionals prettig als iemand met wat meer afstand tot de patiënt kan helpen bij bepaalde taken. Iemand omdraaien in bed kan pijnlijk zijn, maar het moet wel gebeuren. Een mantelzorger is vaak emotioneel betrokken. Een vrijwilliger kan dan soms net iets beter doorpakken.”

Stervensproces verzachten

Het grootste verschil als vrijwilliger is de tijd en aandacht die je de patiënt kunt geven.

“Doodgaan is voor veel mensen iets engs. Ze willen er het liefst niet over praten. Maar als je dat wel doet en ze uitlegt wat ze kunnen verwachten, welke mogelijkheden er zijn om pijn en benauwdheid te verlichten of te voorkomen, dan worden ze rustiger. Zo verzacht je het stervensproces voor de patiënt én voor zijn of haar naasten. Dat geeft veel voldoening.”

Ben jij een stabiel persoon en wil jij er zijn voor een ander? Misschien is dit vrijwilligerswerk iets voor jou. Je waakt bij de zieke. Thuis, in het ziekenhuis of in een instelling. Onze vrijwilligers zijn actief in Zwolle, Hattem, Zwartewaterland en Kampen. ZwolleDoet!, 038 – 422 52 00 (bellen), 06 - 390 080 72 (Whatsapp).

ZwolleDoet! en Stichting Terminale Thuiszorg Kampen zijn dit jaar samengegaan, om de krachten te bundelen. Dat betekent dat nu 42 vrijwilligers klaarstaan. Een vrijwilliger helpt bij de persoonlijke verzorging en waakt aan bed bij de zieke. Thuis, in het ziekenhuis of in een instelling.

Jaarlijks maken in het verzorgingsgebied van de twee stichtingen samen zo’n 110 adressen gebruik van deze vrijwillige inzet. De hulp is er dag in dag uit, voor een periode van in principe maximaal 6 weken.

De Kamper stichting koos ervoor om de poule van vrijwilligers en de hulpvragers bij ZwolleDoet! onder te brengen, omdat dit volgens de voorzitter meer toekomstbestendig is.