Hier loopt Willemieke voorop met Lindy en Hanneke daarachter
Hier loopt Willemieke voorop met Lindy en Hanneke daarachter (foto: Jan Pieter Meijer)

Donaties welkom in strijd tegen mensenhandel
en dwangprostitutie met de THDV Muskathlon

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Vijf vrouwen uit Kampen en IJsselmuiden hebben begin juni meegedaan aan de Muskathlon Nederland 2021. Zij zamelden geld in voor Tot Heil des Volks (THDV), een organisatie die strijdt tegen gedwongen prostitutie en mensenhandel. Een indringende week over dit onderwerp met meer deelnemers werd afgesloten met een halve marathon.

Volgens THDV zijn juist in Nederland, waar vrijheid en gelijkwaardigheid gelden als kernwaarden, talloze vrouwen slachtoffer van mensenhandel, gedwongen prostitutie en geweld. Om sportief in actie te komen, meldden zo'n veertig personen zich aan voor de THDV Muskathlon. Elke deelnemer probeert € 10.000 bijeen te brengen om vier prostituees te helpen aan ”werk, wonen en waardigheid”. Nog niet iedereen heeft dit gehaald. Men kan nog tot volgende week doneren.

Muskathlon

Over de hele wereld worden Muskathlons georganiseerd. Afgelopen weekeinde werd de Muskathlon@home, met Janske Visscher als Kamper deelneemster, afgesloten: in Nederland een tocht wandelen, fietsen of hardlopen. Buiten Nederland is bergklimmen een vierde optie.
De Muskathlon wordt georganiseerd door ’De 4e Musketier’ (4M), van oorsprong een mannenbeweging die de strijd voor gerechtigheid aangaat. Daarvoor hebben zij de Muskathlon in het leven geroepen, een ultieme, sportieve uitdaging waarbij de deelnemers een significante bijdrage leveren aan de strijd tegen onrecht. De goede doelen zijn projecten van de samenwerkende partners Compassion, Open Doors en THDV.

Marathon

„God gaf me de kracht. Het is fysieken mentaal zwaar.”(Willemieke Doornenbal)

De eerste Muskathlon in Nederland organiseerde 4M samen met THDV in Groningen van vrijdag 28 mei tot en met vrijdag 4 juni waarbij op donderdag een halve marathon werd gelopen. Vanuit Kampen en IJsselmuiden deden Willemieke Doornenbal en Rita van der Velde mee plus Hanneke van Es, Lindy Hofman en Anne-Marije van Tongeren. Ze hadden zich individueel ingeschreven en gingen bij aanvang voor een week samen met de andere deelnemers de Muskathlonbubbel in.
Willemieke was via ’Orange the World’ en de persoon van Rachab in het bijbelboek Jozua bij de Muskathlon uitgekomen. Ze noemt de uitdaging ”zowel fysiek als mentaal zwaar”. Op haar persoonlijke Muskathlonpagina vertelt ze dat ze ”kracht van God kreeg” en ”gelukkig een hardloopmaatje vond”. Voor Hanneke was het de vierde Muskathlon: „Het vuur gaat aan en dooft niet want het is enorm motiverend omdat je verschil kunt maken.”

Op www.Muskathlon.com/nl-nl/deelnemers zijn alle persoonlijke pagina’s te vinden voor een donatie. Volgend jaar hopen ze op nog meer deelnemers om via Scharlaken Koord (naar Jozua 2) van THDV de keten te doorbreken van gedwongen prostitutie en mensenhandel.