Koelewijn krijgt het boekwerkje overhandigd van Strengers (foto: Maarten van Gemert)
Koelewijn krijgt het boekwerkje overhandigd van Strengers (foto: Maarten van Gemert) (foto: Maarten van Gemert)

Oproep tot onderzoek door jubilerend journalist

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – In het boekwerkje, waarin hij zijn vroegere columns verzameld heeft, doet Huib Strengers een oproep. Deze bracht hij over aan de burgemeester bij het overhandigen van een exemplaar aan Bort Koelewijn. Ze bediscussieerden kort zowel een luchtig als een ernstig onderwerp waarover Koelewijn zich zorgen maakt.

”Het puntje van mijn gauwe pen is ‘t felste wapen dat ik ken.” Koelewijn citeerde deze uitspraak van Jacob Cat die zo’n vierhonderd jaar oud is maar nog steeds actueel. Hij legde een brug tussen zijn jeugd en het jubileum van Strengers die dit jaar vijftig jaar werkzaam is in de journalistiek en communicatie.

Kritisch

Strengers begon zijn loopbaan bij de Gooi- en Eemlander, de krant die Koelewijn kent uit zijn jeugd. Volgens hem was, in tegenstelling tot de Amersfoortse Courant, de Gooi- en Eemlander redelijk kritisch. Ruim twee decennia later schreef Strengers een wekelijkse kritische column voor Kamper weekblad De Steur om die te redden nadat De Brug als concurrent op de markt was verschenen.
Alle gepubliceerde columns onder de naam ’fronTaal’ heeft Strengers in een boekwerkje opgenomen en voorzien van een inleiding en zijn cv. De inleiding beschrijft de krantenstrijd waarbij De Steur uiteindelijk verdween. Strengers schrijft tegenwoordig voor De Brug.

Oproep

Koelewijn sprak in zijn werkkamer over de eigenlijke roeping van een journalist, verslag doen en informeren. Dit dreigt heden ten dage, volgens Koelewijn, ten onder te gaan aan ”consumentisme”, oftewel schrijven wat een lezer wil lezen.
Een andere dreiging voor degelijke nieuwsvoorziening is de commercialisering. In zijn boekwerkje, verkrijgbaar bij Readshop Bos Kampen (kampen@readshop.nl), doet Strengers een oproep tot het vastleggen van de Kamper pershistorie. De gemeente zou bijvoorbeeld opdracht kunnen verstrekken aan een pershistoricus of een doctoraal student, zo suggereert de jubilerend journalist.