Afbeelding
Huib Strengers.

Paljas met mondkapje siert omslag van onlangs gepresenteerde nieuwe editie Kamper Almanak

(door Huib Strengers) 

KAMPEN - De aanstaande burgemeester van Kampen, Sander de Rouwe, had al twee jaar de Kamper Almanak weten te bemachtigen. Zo heeft hij zich voorbereid op het burgemeesterschap. Dat zei de directeur van het SNS historisch Centrum, Herman Harder, bij de uitreiking van de Almanak 2021.

De uitreiking van het boekwerk, de 87-ste editie dit jaar, is altijd een feestje. Toch was het voor een beperkt aantal genodigden vanwege de regels rond het coronavirus. 

En om daar mee te beginnen, Maarten van Gemert heeft een lezenswaardig verhaal genaakt over de culturele initiatieven in coronatijd vanuit het gemeentelijk snelloket. Een steuntje in de rug voor de cultuursector. Twintig projecten doorstonden de toetsing van het Cultuurfonds Kampen. Ook de traditionele fotokroniek van fotograaf Freddy Schinkel staat voor en groot deel in het teken van corona. 

De artikelen in de Kamper Almanak zijn traditioneel van een ‘zwaar’ historisch kaliber tot bijdragen die wat makkelijker te lezen zijn. Frits David Zeiler staat stil bij de herdenking dit jaar, van het feit dat Koning Abel van Denemarken 750 jaar geleden, een tweetal privileges had verstrekt aan de ‘Umlandersfarae’, oftewel Ommelandvaarders. Vrachtvaarders die vanuit de IJsselmonding door de Duitse Bocht de Oostzee bereikte om goederen over te slaan. 

De Vries onder de Toren

Wie kent niet de ‘De Vries onder de Toren’?

Wie kent niet de ‘De Vries onder de Toren’ de winkel in glas, kristal, aardewerk, porselein en kunstnijverheid, in de Oudestraat 144. Bert Bakker grijpt het overlijden van zijn moeder aan, op 3 april 2020 op 98-jarige leeftijd. Zij was de derde en laatste generatie van de familie die de zaak, sinds 1888 bestierde. Alles komt langs in die periode, de eb- en vloedbeweging, twee wereldoorlogen, de modes in politiek en religie. Toen Bakker door de dozen, met foto’s, brieven en zakelijke documenten van zijn moeder Hils ging, realiseerde hij zich dat zijn bijdrage in de Kamper Almanak haast onvermijdelijk een variant zou worden van Geert Maks ‘De eeuw van mijn vader’.

Het is niet alleen een mooi portret in het SNS Historische Centrum, maar ook een mooi verhaal over Lambert van Dijk ‘lantaarnopsteker’ in de stad. Harry Kleinjan schrijft over Van Dijk, geboren in 1850, en zich opwierp als -gas- lantaarnopsteker, máár ze ’s morgens vroeg ook weer doofden. Gewapend met een lange stok ging hij rond. Eerst werden de gaslantaarns bij de woningen en winkels verlicht, later kwam kwamen er losstaande lantaarnpalen. Van dijk was schoenmaker van beroep. Het lantaarn aansteken was een bijverdienste, met een kleine bijdrage van de gemeente en rond de jaarwisseling aangevuld met fooien. Kampen kende drie lantaarnopstekers.

Afrikanen

In 1985 werd het singletje 'Samen', gezongen door Artiesten voor Afrika uitgebracht. Richard Boddeus ging op zoek naar de initiatiefnemer en kwam uit bij de theoloog Rinus van Warven. Hij studeerde toen nog en was gegrepen door het lot van het continent Afrika. In Engeland en Amerika verschenen singles en dat moest een vervolg krijgen in Nederland vond Van Warven. Hij de benaderde twee leden van de Kamper Zieken- en bejaardenomroep, gemeentevoorlichter Eduard Ehrhardt sloot zich aan en uiteindelijk kwam er een single van Kamper bodem voor Afrika.

Aan de Kamper Almanak hebben 24 auteurs meegewerkt. Zo veel dat niet alle namen hier genoemd kunnen worden. Op woensdag en donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur is de nieuwe Almanak verkrijgbaar bij het SNS Historisch Centrum aan de Burgwal.

Op de foto is het twaalfde schilderij voor de zogenaamde portrettengalerij te zien. Het is een eerbetoon aan oud-bankdirecteur J.C.B Jongeneel. Hij stopt na ruim 35 jaar als voorzitter van de Commissie van Toezicht op het Frans Walkate Archief. Burgemeester Bort Koelewijn en directeur Herman Harder van het archief, die beiden op 1 oktober aanstaande met pensioen gaan, geven een eerbetoon door te poseren bij het portret van Jongeneel.