De derby tussen Wilsum en Zalk in februari 2020.
De derby tussen Wilsum en Zalk in februari 2020. Foto: Tennekes

WZC stapt over, nog maar twaalf clubs in 4D

Sport

KAMPEN - De vierde klasse D bestaat komend seizoen nog maar uit twaalf clubs. WZC Wapenveld is op verzoek door de KNVB overgeplaatst naar de vierde klasse C.

WZC Wapenveld deed het verzoek bij de KNVB, omdat de ploeg graag de derby’s wil spelen tegen ploegen uit de directe omgeving, zoals SEH en Heerde. 

Voor Zalk, Wilsum, ’s-Heerenbroek en VV Kampen is het slecht nieuws. Bij de bekendmaking van de competitie indelingen bleek de vierde klasse D te bestaan uit dertien ploegen. Zeker niet ideaal. Nu spelen de clubs uit het Kamper voetbal nog twee wedstrijden minder. Normaal bestaan de competities uit veertien ploegen. Straks spelen Zalk, Wilsum, ’s-Heerenbroek en VV Kampen dus vier wedstrijden minder. Het lijkt niet bevorderlijk voor de baromzet. 

Toch kan ’s-Heerenbroek-trainer Freddie van den Burg wel begrijpen dat WZC Wapenveld overplaatsing heeft aangevraagd. “Zij willen graag derby’s spelen, dat snap ik wel. Maar het blijft wel vreemd dat dit allemaal zomaar kan bij de KNVB. Ik vind het wel jammer. WZC heeft een mooie accommodatie en het was altijd leuk om tegen ze te spelen. Op het veld werd altijd geknokt om de punten, maar na afloop merkte je altijd dat er een goede band is tussen beide clubs.” 

Voordeel voor de ploegen in 4D is wel dat er nu weer wordt gestreden om drie periodetitels. In een competitie van twaalf waren dat er maar twee geweest. “Als je maar twee perioden hebt, kan het seizoen in februari of maart al afgelopen zijn. Met drie perioden heb je volop strijd”, aldus Van den Burg.


Gerard Meijeringh