Afbeelding
foto aangeleverd

Expositie met werk van Minh Tran
te zien bij expositie in Vijverhof

KAMPEN - In woon- en zorgcentrum De Vijverhof is tot en met dinsdag 31 augustus werk te bezichtigen van de vorig jaar overleden kunstenaar Minh Tran (1965-2020) uit Kampen. Hij ontvluchtte op 11 juli 1981 samen met ruim honderd andere Vietnamezen het door communisten veroverde Zuid-Vietnam.  

Na weken in een gammel bootje op zee rondgedobberd te hebben worden de overlevenden opgemerkt door de bemanning van de Nederlandse gastanker Antilla Bay en aan boord genomen. Via Manilla gaat de groep naar een vluchtelingenkamp op Palawan. Uiteindelijk komen de Vietnamese vluchtelingen in 1982 naar Nederland. Minh komt terecht in het opvangcentrum in Steenwijkerwold.
Hij wil dolgraag naar een kunstacademie. Na zijn Havo-examen wordt hij toegelaten op de kunstacademie in Kampen. Minh volgt de studierichting Illustratie en studeert in 1995 succesvol af als redactioneel illustrator. Hij gaat in Amsterdam werken voor enkele bladen en tijdschriften, waaronder Elegance. Voor dit blad heeft hij onder andere een prachtige serie illustraties van de tekens van de dierenriem gemaakt. Van veel van de in opdracht gemaakte illustraties zijn de originele ontwerpen op de tentoonstelling te zien.
Omdat hij niet volledig van zijn werk kan bestaan, moet hij van de uitkeringsinstantie in de kassen in Aalsmeer werken. Minh raakt in Amsterdam uiteindelijk steeds meer in een isolement. In die periode ontmoet hij zijn latere levenspartner Wardi Koops, rijschoolhouder in Kampen. Deze ontfermt zich over hem en haalt hem over naar Kampen terug te keren.  De tentoonstelling in De Vijverhof is de gehele week te bezichtigen van 9.30 tot 15.00 uur. Het werk hangt in de gang op de begane grond en in de gang op de eerste verdieping, het "Laantje van herinnering”. De ruim 100 tentoongestelde tekeningen en schilderingen zijn te koop. De helft van het aankoopbedrag wordt gedoneerd aan KWF-Kankerbestrijding. In De Vijverhof wonen veel oude, kwetsbare mensen. In verband met het coronavirus worden bezoekers daarom vriendelijk verzocht 1.5 m afstand in acht te nemen, het dragen van een mondkapje wordt gewaardeerd. Lees het volledige verhaal op www.brugnieuws.nl.