Voorzieningenrechter verwerpt bezwaren tegen Hanzepaviljoen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Een burgmeester die op z’n vrije avond uit huis wordt gehaald om naar overlast te luisteren; een boos interview in de Stentor; en een gang naar de bestuursrechter. Zolang er water door de IJssel stroomt, lijkt er discussie rondom Paviljoen Hanzezicht. Voor een deel terecht, want ook burgemeester Bort Koelewijn vond de muziek wel erg hard staan die zaterdagavond. Voor een deel ook onterecht, want alle bezwaren die bij de voorzieningenrechter zijn neergelegd zijn dinsdag verworpen.

Een voorzieningenrechter kijkt puur naar de feiten. Is het paviljoen er wettelijk gegrond gekomen? Of had eerst een officiële reactie op de bezwaren van de buurt bij de gemeente en het waterschap gegeven moeten worden? Dat laatste vinden enkele buurtbewoners en die eisen dan ook dat het paviljoen per direct op slot gaat, totdat die officiële reactie er ligt.
De buurt stelt dat zij bang is dat haar bezwaren straks gegrond verklaard worden, maar dat het Hanzepaviljoen er dan al te lang staat. De impact van het project is dan zo groot, dat de gevolgen eigenlijk onomkeerbaar zijn. De rechter is het hier niet mee eens en vindt dat het om een kleinschalig project dat zonder gevolgen verwijderd kan worden. Bovendien werd het strand al recreatief gebruikt en waren er toen ook negatieve effecten: zoals afval, lawaai en fietsen in de bermen.
Het punt parkeeroverlast is ook door de rechter verworpen. Er zijn genoeg voorzieningen in de buurt. De rechter is er niet van overtuigd dat de parkeerdruk onaanvaardbaar groot zal worden en de gemeente kan bovendien nog nadere maatregelen treffen, en doet dat inmiddels al door de verkeerssituatie aan te passen. Aantasting van de natuurwaarden is voor de rechter evenmin een reden om te schorsen. Het stadsstrand werd al recreatief gebruikt en er ligt een drukke weg langs het gebied.

Dan de gevreesde overlast van de geur van de afzuiginstallatie. Ook dit wordt door de rechter verworpen, daar zijn normen voor waar de exploitant zich aan dient te houden, hetzelfde geldt voor het volume van de muziek. Het is volgens de rechter aan de gemeente om in de gaten te houden of deze normen ook gehandhaafd worden.

Onverwachte controles

En over de vraag of het geluid daadwerkelijk binnen de normen blijft, ontstond onlangs commotie. Buurtbewoners waren het geluid zo zat dat zij op een zaterdagavond burgmeester Bort Koelewijn ophaalden om hem te laten luisteren naar de overlast. Een officiële meting was het niet, maar ook de burgemeester had het idee dat de muziek wel erg hard stond. Enkele buurtbewoners stapten naar de krant en door raadsleden werden vragen gesteld aan het college.

Lees verder op pagina 3.