Op een zonnige dag genieten diverse groepen mensen van het Hanzepaviljoen.
Op een zonnige dag genieten diverse groepen mensen van het Hanzepaviljoen. Nick de Vries

Overlast Hanzepaviljoen blijft discussiepunt,

maar voorzieningenrechter ziet geen bezwaar

KAMPEN - In reactie op de klachten rondom geluidsoverlast tijdens het feest op 3 juli heeft de gemeente aangekondigd streng te gaan controleren. De omgevingsdienst IJsselland komt meerdere malen onaangekondigd meten of het paviljoen zich aan de geluidsnormen houdt.

Eigenaar Bart Jan Gardebroek stuurde naar aanleiding van alle commotie een brief aan de raadsleden waarin hij ingaat op de spanningen en waarmee hij hoopt begrip te kweken. "We zijn er trots op dat we ons prachtige stadsfront en ligging aan de IJssel dagelijks zo zichtbaar kunnen maken voor inwoners en bezoekers. […] tegelijkertijd voelen, lezen en horen wij ook de spanningen die over ons initiatief leven in de samenleving en buurt. Hoewel wij proberen alles perfect te doen, is dit in de eerste weken niet altijd gelukt. Het probleem met illegaal parkeren op ons terrein en klachten over geluidsoverlast tijdens een verjaardagsfeest op ons paviljoen zijn hier twee voorbeelden van.”
Gardebroek hoopt bovendien dat tegenstanders ook oog hebben voor het goeds dat het paviljoen brengt. Zo stelt hij dat het zwemprobleem van waterschap is opgelost en dat er geen rommel meer ligt. "Het strand en de omgeving worden dagelijks volledig schoongemaakt.” De fietsen op de dijk zijn weg. Het terrein is rolstoelvriendelijk gemaakt. Om 24.00 uur stoppen alle activiteiten, dus feestjes van jeugd tot laat in de nacht, zoals vroeger voorkwamen, behoren tot het verleden. Tot slot is het terrein nog steeds voor iedereen toegankelijk. "Vele gezinnen en kinderen maken gebruik van de gratis en vrij toegankelijke faciliteiten, zoals strand, hangmatten en speeltoestellen.” Gardebroek zegt zich soms machteloos te voelen over de druk van felle tegenstanders uit de buurt die volgens hem nooit van gedachten gaan veranderen, hoe goed hij en z'n personeel het ook aanpakken. Hij zal er in ieder geval de komende tijd alles aan doen om overlast tegen te gaan. De muziek zal nooit meer harder gezet worden dan standje achtergrondmuziek, zo stelt hij. "Alles wat we kunnen doen om bij te dragen aan draagvlak of verbetering zullen wij nimmer nalaten. Schroomt u niet contact met het paviljoen op te nemen wanneer u zelf verbeteringen ziet. Samen willen wij Kampen een beetje mooier maken.”