Fietsers ontmoeten elkaar bij de geopende sluis
Fietsers ontmoeten elkaar bij de geopende sluis (foto: Maarten van Gemert)

„Prachtige fietsroute over Reevesluis maar bereikbaarheid Drontermeerdijk onduidelijk”

(door Maarten van Gemert)

DRONTEN – De fietspassage over de Reevesluis kan iedereen bekoren. De uitbater van het nabij gelegen restaurant vraagt wel aandacht voor de veiligheid van fietsers op de omliggende wegen door de werkzaamheden aldaar. Bovendien zijn de omleidingsborden voor automobilisten misleidend want de Drontermeerdijk is gewoon open en niet afgesloten. Zijn restaurant is goed bereikbaar.

Aan beide zijden van het Reevediep is een nieuw sluizencomplex gebouwd. De Scheeresluis bij de IJssel en de Reevesluis in het Drontermeer. Daar hield het nieuwe fietspad langs het Reevediep aanvankelijk op. Een fietspassage heeft die lacune opgelost. Bij de feestelijke opening konden de eerste passanten iets verderop appeltaart krijgen bij restaurant At See, naast het Abbertstrand. Deze uitspanning ligt tussen het randmeer en de Drontermeerdijk die flink opgehoogd is. De werkzaamheden rondom de Roggebotsluis, die gesloopt wordt, zijn nog volop gaande. De misleidende bewegwijzering dupeert de restauranthouder.

Reevesluis

In september wordt het Reevesluiscomplex officieel geopend. De te voet te passeren oversteek is inmiddels wel geopend. Er stonden al een aantal passanten te wachten die dit bijzondere moment niet wilden missen. De fietsroute en -passage blijkt populair en reeds bekend te zijn. Een dankzij de vroegere VUT vroeg gepensioneerde fietser uit Swifterbant vertelt elke morgen een ronde te maken. Bij het wachten voor de geopende sluis komt hij spontaan in gesprek met een fietsrecreant uit Hattem waar de vutter ook vandaan komt. Schuin onder hen passeren zo’n tien kleine scheepjes. Bij het sluiten blijkt een groot schip in de beroepsvaart nog precies in de nieuwe sluis te passen.

At Sea

Met de tijdelijke weg onderlangs de Drontermeerdijk was Raymon Duffels vorig jaar blij. Het waterschap heeft de dijk flink opgehoogd voor de dijkversterking rondom Flevoland. Er wordt nu nog een nieuwe verhoogde brug aangelegd ter vervanging van het sluizencomplex bij Roggebot. Daarom moet men iets verder rijden om linksaf te slaan naar de Drontermeerdijk.
Volgens Duffels wordt in tegenstelling tot eerdere afspraken zijn restaurant niet genoemd op de oranje borden. Bovendien is er geen sprake van een afsluiting van de Drontermeerdijk, zoals aangeven langs de Flevoweg vanuit Kampen.
Bij navraag erkent provincie Flevoland dat er inderdaad slechts sprake is van een ”verlegging”.
Een woordvoerder belooft samen met de wegbeheerder de borden ”te verwijderen of af te plakken”. De borden moeten het verkeer niet misleiden en het bos insturen. Hoewel de verlegde route naar de Drontermeerdijk aanvankelijk wel in het (Abbert)bos lijkt te stranden.