Toonbeeld van integratie op een Brunneper schommel
Toonbeeld van integratie op een Brunneper schommel Maarten van gemert

'Statushouder ontvangt sleutel en dochtertje integreert feilloos'

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Als voorbeeld van een statushouder die goed integreert, noemt Esther de Ruiter, begeleider bij Vluchtelingenwerk, onderdeel van Welzijn Kampen, de Afghaanse vluchteling Saber Perzad (29). Vorige week ontvingen hij en zijn vrouw de sleutel van hun huurwoning in Brunnepe. Dochterlief gaf het schoolvoorbeeld van integratie.

In Afghanistan is Perzad een bekende presentator en verslaggever. Na een videoreportage waarin een vrouw (bedekt) voor de camera verschijnt, werd hij bedreigd en ontvoerd. Omdat bovendien meerdere collega-journalisten van zijn onafhankelijke televisiestation de afgelopen jaren vermoord zijn, vluchtte hij naar Nederland. De gezinshereniging vond na anderhalf jaar plaats, een week voordat Jolien Steendam, collega van Esther van den Houten-de Ruiter, hem de sleutel overhandigde.

Vluchtelingenwerk

Tegenwoordig valt Vluchtelingenwerk Kampen officieel onder de welzijnsorganisatie Welzijn Kampen. Esther deed in juni een oproep om eens te wandelen met, en te bidden voor, een vluchteling (zie Brugsite). Samen met Jolien en nog twee collega’s begeleidt zij vluchtelingen in het AZC die een officiële status hebben gekregen. Daarmee krijgen ze recht op onder andere een huis, het halen van een (Nederlands) rijbewijs en een taalcursus. Dit laatste heeft Saber niet afgewacht.
Zo kwam hij ter sprake als vluchteling die zijn best doet om goed te integreren. Bij de sleuteloverhandiging nodigden Esther en Jolien Kamper Nieuws uit om kennis met hem te maken. Zijn vrouw Zarifa en dochter Asra waren juist een week eerder door het IND naar Nederland gehaald voor gezinshereniging.

Journalist

Saber was in zijn thuisland werkzaam voor een onafhankelijk televisiestation waarvan de medewerkers regelmatig worden bedreigd, ontvoerd of erger. Voor een reportage in Nijmegen van Nederlandse voetballers in de nationale ploeg van Afghanistan, had hij een visum gekregen. 

Lees verder op pagina 25.