Het Kamper Indiëmonument in het Kamper Stadspark.
Het Kamper Indiëmonument in het Kamper Stadspark. Tekst en foto: Maarten van Gemert

Indiëmonument in Stadspark wordt aangevuld

KAMPEN – Bij de gesneuvelde Nederlandse militairen uit Kampen en IJsselmuiden op het Indiëmonument in het Stadspark, blijkt één naam te ontbreken. Gerrit de Munnik ontdekte tijdens een onderzoek dat Abel Roelof Wessel de Vries niet wordt vermeld. Het college heeft besloten de naam van de dertiende gesneuvelde Indiëganger toe te voegen. Steenhouwerij Van Ommen is aan de slag gegaan om dat voor elkaar te maken.

Aansluitend op de Tweede Wereldoorlog, vond in Nederlands-Indië een onafhankelijkheidsoorlog plaats, waarbij ook Nederlandse militairen werden ingezet. Tussen de ongeveer vijfduizend gesneuvelden bevonden zich dertien Kampenaren die geëerd worden op het Indiëmonument. In 1955 werd het oorlogsmonument ’Smekende handen’ geplaatst in het park en 72 jaar na dato wordt de dertiende naam toegevoegd. Het oorlogsmonument in Kampen ter nagedachtenis aan militairen die zijn omgekomen tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, heeft de naam ’Smekende handen’ meegekregen. De kunstenaar Martin van Waning vervaardigde in 1954 het gedenkteken dat destijds een jaar later door burgemeester Wiert Berghuis werd onthuld in het Engelenbergplantsoen. 

Enkele jaren later werd het monument verplaatst naar het Stadspark. Op de ronde pilaar staan in vier schilden in reliëf de namen van de, tot voor kort bekende, twaalf slachtoffers. Op de zuil staan biddende handen in brons als symbool voor de roep om vrede en vrijheid. In de jaren tachtig werd bij een restauratie een ronde schijf aan (op) het monument toegevoegd.

Lees verder op pagina 5.