Saber Perzad wil studeren

KAMPEN – Als voorbeeld van een statushouder die goed integreert, noemt Esther de Ruiter, begeleider bij Vluchtelingenwerk, onderdeel van Welzijn Kampen, de Afghaanse vluchteling Saber Perzad (29). 

Vervolg pagina 3

Weer naar huis teruggekeerd, maakte hij enkele maanden later hij een reportage over paragliden met een Afghaanse die dat ook voor vrouwen wil. Dat schoot in het verkeerde keelgat van de islamitische staat, dat Afghanistan is - vergelijkbaar met Iran waarvandaan veel christelijke vluchtelingen komen - waarna Perzad het hazenpad koos.

Begeleiding

In het AZC in Dronten, waar hij anderhalf jaar geleden uiteindelijk belandde, leerde hij zichzelf Nederlands. Ongebruikelijk snel werd hem een verblijfsvergunning voor vijf jaar verleend. Vervolgens nam hij, na een tip, contact op met Welzijn Kampen. Esther werd als maatschappelijk en juridisch begeleider, zijn hulp en toeverlaat in zijn nieuwe thuisland. Saber hoopt Nederlands en journalistiek aan Windesheim te gaan studeren en hij werkt momenteel op het industrieterrein N50. Hij krijgt een startsubsidie en twee weken de tijd om zijn nieuwe huis in te richten. Terwijl hij met zijn vrouw het huis bekeek, bleef zijn dochtertje bij de speeltoestellen op het pleintje. Het duurde niet lang of de donkere krullen staken samen met blond haar boven de glijbaan en de schommel uit. De Brunneper meisjes merkten wel op dat hun nieuwe speelgenootje ”niet kon praten of raar praatte”.