Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wel een geel boekje met stempels maar geen vaccinatie?

(door Enrico Kolk)

REGIO - Het blijkt nog steeds mogelijk om een geel boekje met stempels te krijgen, zonder gevaccineerd te zijn. Op de inmiddels gesloten vaccinatielocatie in Kampen glipte er vorige week zeker één iemand tussendoor.

Op de locatie in Kampen was het mogelijk om een registratie met datum, vaccinatienaam en batchnummer en een stempel van de GGD in het zogeheten gele boekje te krijgen.

In dat boekje kunnen mensen hun vaccinaties laten registreren. "Het gele boekje is geen officieel vaccinatiebewijs", schrijft de Rijksoverheid op de website, maar de Wereldgezondheidsorganisatie denkt daar net iets anders over. Die erkent het gele boekje namelijk wel als officieel document. Er ontstond in de afgelopen tijd een run op die boekjes, die online te verkrijgen zijn. Als mensen zo'n boekje besteld hebben en thuisgestuurd krijgen, kunnen ze daarna op de vaccinatielocatie een stempel krijgen met de naam van het vaccin dat ze hebben gehad. Daarvoor is het wel handig dat de eigenaar van het boekje ook zijn of haar naam daarin schrijft, zodat het boekje gezien kan worden als persoonlijk eigendom. Boekjes waarin geen naam vermeld staat, zouden geen stempels moeten krijgen. Het is dan namelijk mogelijk om na het zetten van de stempels het boekje door te verkopen óf aan iemand anders te geven.

En dan is het weer mogelijk om een bewijs van vaccinatie te hebben zonder gevaccineerd te zijn. Landelijk kwam al eerder in het nieuws dat desondanks op sommige plekken ook stempels gezet werden in boekjes waar geen naam in stond. De GGD Haaglanden, waar zo'n voorval gemeld werd, beloofde beterschap en wees erop dat er ook een controle op de identiteit zou moeten plaatsvinden. In Kampen gebeurt dat echter ook niet. Ook daar was het mogelijk om een stempel te krijgen zonder identiteitscontrole. "Een menselijke fout", volgens GGD IJsselland. 

Toch roept de werkwijze vragen op. GGD IJsselland was een van de weinige GGD’en die vanaf het begin ook in de gele boekjes registreerde. Totdat op 13 mei de landelijke opdracht en afspraak kwam dat de GGD’en dit niet meer zouden doen. Een kleine maand later werd aangekondigd dat vanaf maandag 7 juni alle GGD’en de registratie in het gele boekje (weer) oppakken. "GGD IJsselland is er klaar voor en start vrijdag 4 juni meteen weer", meldde de instantie destijds in een persbericht.

Sebastiaan van Buuren, projectleider vaccinatie bij de GGD zei toen dat mensen zelf moesten komen voor zo'n registratie. "Sommige mensen namen ook het gele boekje van hun partner mee. Maar je kunt niet voor iemand anders de registratie ophalen. Je moet zelf met je gele boekje, je registratiekaart en een identificatiebewijs langskomen. De coronavaccinatie moet persoonlijk gekregen zijn bij de GGD.” Dat blijkt nu toch iets anders te liggen, hoewel de GGD verwijst naar een 'menselijke fout'. "Beetje makkelijk van de GGD", reageert iemand (naam bekend bij de redactie) die stempels in een niet-ingevuld boekje kreeg. De toekomst zal uitwijzen of de GGD haar werkwijze inderdaad aanpast.