Weer komt een immens pand leeg te staan: C&A Kampen sluit deuren

(door Nick de Vries)

KAMPEN - De C&A Kampen sluit in november haar deuren. Volgens een woordvoerder blijft de omzet achter ten opzichte van andere filialen. Na de verhuizing van Happy Garden van de Oudestraat naar het Stationskwartier, komt hiermee weer een groot winkelpand aan de winkelstraat leeg te staan. 

Een woordvoerder van het bedrijf stelt: "We nemen regelmatig beslissingen op basis van prestaties en markttrends om relevant te blijven voor onze klanten. We zijn dan ook tot de conclusie gekomen om de winkel in Kampen te sluiten."
Kampen afficheert zich graag als de stad met de langste winkelstraat van Nederland, maar het nadeel van zo'n lange straat is dat er ook veel kan leegstaan. Op de Facebookpagina van De Brug reageren ruim 385 personen en ook hier weerklinkt dit sentiment. "Nog meer leegstand in de Oudestraat, dit wordt er niet leuker op”, laat een bezoeker weten.

Michiel de Groot van de stichting Binnenstads Ondernemers Kampen (BOK) laat weten de ontwikkelingen rondom leeglopende binnensteden verbijsterend te vinden. "Stadscentra worden al decennia geteisterd door (soms bewust veroorzaakte) parkeerproblemen, hoge precariobelastingen, zelfs voor een braderie of sportevenement, door het onbereikbaar maken van plekken door het verkeersluw te maken, terwijl er juist veel zoekverkeer ontstaat door te weinig parkeerplaatsen en slechte informatievoorzieningen. Andere problemen zijn hoge parkeertarieven, strenge controles, en uitstallingsbeleid. De politiek moet zich gaan concentreren op het faciliteren van het winkelend publiek."
Verder is volgens De Groot de huur in de winkelcentra te hoog en het aanbod van goedkopere locaties buiten de stadscentra te groot, terwijl het daar bovendien aantrekkelijk, gratis parkeren is. De Groot: "Bestuurders hebben vaak geen idee wat ze veroorzaken als ze namens de gemeente grond kunnen verkopen. Dat brengt namelijk direct geld in het laatje, maar het maakt zoveel meer stuk dan ze beseffen. Kijk naar Duitsland en Frankrijk, alle mooie steden en dorpen gaan kapot door nieuwe mega-malls buiten het centrum." De Groot stelt dat er al het nodige gebeurt om oplossingen voor de problemen te vinden. "We moeten omdenken. Niet met allerlei onderzoeksbureau's, maar samen in je eigen stad de oplossingen zoeken en kansen grijpen. Daar wordt al hard aan gewerkt samen met het landelijke InRetail, medewerkers van de gemeente, ondernemers en inwoners. "Het blijkt wel een gevecht tegen de projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren te zijn, die vasthouden aan hoge huren, maar we zijn in Kampen gelukkig heel goed met elkaar in gesprek en bouwen samen aan de toekomst.”