Een foto van eerder dit jaar.
Een foto van eerder dit jaar. Tennekes

Krakers moeten tijdelijk verhuizen om sloop ‘glashandel' veilig mogelijk te maken

(door Nick de Vries)

KAMPEN - De krakers in het pand naast de gesloopte villa, moeten voor de tweede week van oktober een weekje verhuizen. Voor hun eigen veiligheid. De gemeente wil de voormalige glashandel ernaast slopen. Dat gebouw wordt met netten bij elkaar gehouden en kan volgens experts niet nog een stormseizoen aan. Het college van burgemeester en wethouders zegt positieve gesprekken hebben met de vier krakers, maar als ze niet vrijwillig vertrekken, zegt wethouder Albert Holtland een procedure te kunnen starten.  

“We zijn samen met de krakers op zoek naar een geschikt onderkomen”, vertelt Holtland. “We hebben goede locaties gevonden, maar voor de krakers zit de ideale er niet tussen. Ze stellen huisdieren te hebben die mogelijk weglopen. Daarom willen ze zo dicht mogelijk bij de Bovenhavenstraat wonen. Mogelijk dat we nog in de HBS gaan zoeken”.

Pressiemiddel

Holtland ziet goodwill bij de krakers en verwacht dat ze er uitkomen. Toch heeft hij heeft ook een pressiemiddel. “Ik houd de tweede week van oktober als deadline aan. Als ze er dan niet verhuisd zijn, spannen we een kort geding aan. Als de rechter daar in mee gaat, kan in korte tijd ontruimd worden.” De wethouder geeft echter aan dat hij dit wil voorkomen.

Het pand moet verlaten worden omdat de gemeente de glashandel ernaast wil slopen. Dit brengt risico’s mee voor het gekraakte pand. Bovendien moet de huidige tussenwand na de sloop gestut worden om te voorkomen dat de woning van de krakers omver valt. Dat is niet zonder gevaar.

De gemeente zou het liefst zien dat beide panden in één keer gesloopt werden, maar eigenaar Mateboer heeft voor de sloop van de directeurswoning nog geen vergunning.

Mocht tijdens de sloop iets misgaan waardoor de gekraakte woning alsnog onbewoonbaar wordt, dan is de gemeente volgens Holtland aansprakelijk. Hij stelt te hopen dat dit niet gebeurt. “Maar als het het geval zou zijn, dan zijn wij verantwoordelijk voor het vinden van geschikte nieuwe woonruimte.” De regels zijn hierbij niet anders dan bij gewone bewoning.
De gemeente houdt voor de krakers een deadline van twee oktober aan, omdat dan het windseizoen weer begint. De glashandel is volgens experts niet bestand is tegen natuurlijk duw-en-trekwerk.

In 2019 werd de glashandel ingepakt om te voorkomen dat dakdelen de straat op waaiden. Een ingenieursbureau stelde: “Doordat aan één zijde van het hoofdpand het dak helemaal ontbreekt kan bij wind vanuit de richting haaks op de voorgevel de wind vol in het pand blazen. Gelet op de constructie zal vermoedelijk bij wind uit deze richting eerst het dakbeschot aan de straatzijde eraf waaien voordat de hele voorgevel omwaait en op straat terechtkomt."

Hoe lang het proces rond de Bovenhavenstraat al loopt is bij de redactie niet exact bekend. Wel zijn in onze archieven al artikelen terug te vinden uit 2004 en toen was er al politieke frustratie rond het project, omdat het volgens de raadsleden te lang voortsleepte.