De zussen R. (rechts) en E. van de Veerdonk denken heel verschillend over de coronapas.
De zussen R. (rechts) en E. van de Veerdonk denken heel verschillend over de coronapas. Leo Polhuys

Hoe denken mensen op straat over de invoering van de coronapas?


(door Leo Polhuijs)

KAMPEN  -  Nemen we bij het bezoek aan café of restaurant een coronapas mee, of bezoeken we horeca niet meer als deze maatregel ingaat? Deze krant vroeg het aan een aantal mensen op straat. 

"Nou, wij zijn gevaccineerd hoor. We laten ons het bezoek aan de horeca niet afpakken. Dus we gaan die qr code downloaden en gaan gewoon naar binnen", zegt een groepje toeristen. Het clubje slentert door de Oudestraat en ziet geen probleem in de coronapas. "Het is alleen maar goed als je kunt aantonen dat je geen corona hebt".
Zo denken Bert Post en Mariska van Eeckhoven er ook over. "Wij hebben de pas al en zien geen probleem om de horeca binnen te stappen. Het probleem ligt eerder bij de horeca zelf: hoe willen ze alles gaan controleren?" Kampenaren Joost en Margreet weten het ook zeker: "Het terras is vrijgesteld van de nieuwe maatregel maar wij gaan ook naar binnen. We snappen wel dat mensen verschillend over zo'n toegangsbewijs denken, maar wij hebben er geen moeite mee. Waarom zou je jezelf een bezoekje aan de horeca ontzeggen?"

Een jong echtpaar met twee kleine kinderen, dat niet met naam en toenaam genoemd wil worden, ziet de pas als een inbreuk op hun individuele vrijheid. "Zolang die pas bestaat, gaan wij het café niet meer in. Jammer voor de horeca maar wij zien die maatregel niet zitten."
Heel anders verloopt de discussie tussen de zussen R. en E. van de Veerdonk. De twee denken heel verschillend over de invoering van het coronabewijs. Toch gaan ze gezellig samen de stad in. Zus R. van de Veerdonk: "Ik heb geen problemen met die pas. Deze geeft aan dat je gevaccineerd bent en daarmee bescherm je ook andere mensen. Je hebt zo'n pas niet alleen voor jezelf". Haar zus: "Ik heb wel twee prikken gehad maar dat was omdat ik mantelzorger was voor een oude meneer die niet meer leeft. Maar die coronapas ga ik niet aanschaffen, ik vind dat mij mijn vrijheid wordt ontnomen. Bovendien ligt het aantal besmettingen erg laag, ik vind dat de zaak wordt overdreven. Als ik lekker wil eten, nodig ik wel een paar mensen thuis uit en ga dan voor ze koken".