Al 6000 bezoekers in SMK voor expo Christie van der Haak

(door Huib Strengers)

KAMPEN – De tentoonstelling ‘Nouveau Deco’ met het bijzondere werk van Christie van der Haak in het Stedelijk Museum en de voormalige synagoge, heeft al over de 6000 bezoekers getrokken. Een record in drie maanden. Dat zei directeur Nynke van der Wal bij de opening van een tentoonstelling van de in Iritrea geboren Noël Haile. De tentoonstelling van Van der Haak is nog tot en met 9 januari 2022 te bezichtigen. 

Het Stedelijk Museum heeft een kleine ruimte, die bij de opening van het museum door het toenmalige Waterschap ‘Groot Salland’ was ingericht en diende als sponsoring voor het museum, omgebouwd en de naam ‘The Gallery’ gegeven.
Noël Haile (1988) is de eerste die in de ruimte exposeert. In 2020 werd hij met zijn ‘Outsider Art’ genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.

Zijn schilderij ‘Cowboys and Poker’ uit 2017 is door het museum aangekocht

Haile woont vanaf zijn tiende in Kampen. Aangetrokken door klassieke kunst neemt hij schilderles bij de RIBW dagbesteding. Een instelling die mensen op verschillende manieren ondersteund. 

Hij gaat verder bij Quintus, Centrum voor kunsteducatie aan de Vloeddijk en bezoekt de Vrije Academie in Nunspeet. Zijn werk is mysterieus en poëtisch.

Atelier De Delta

Noël Haile heeft zijn werkplek in atelier ‘De Delta’ aan de IJsseldijk. Een atelier waar acht kunstenaars onderdak hebben. Onder wie Martin-Jan van Santen. Van Santen is voor het SNS Historisch Centrum, vroeger Walkate archief, de ‘vaste’ schilder van de Portettengalerij. Hij is ook te zien is in de Kamper Almanak. De expositie van Haile is tot en met 31 oktober te zien.

De nieuwe museumruimte is bedoeld voor korte exposities, presentaties en voor werken uit het museumdepot. De in Kampen geboren kunstenares Jo Koster (1868-1944), van 1910 tot 1924 woonachtig in Hattem is na Noël Haile de kunstenares waarvan werk tentoongesteld wordt. 

Werk van haar is ondergebracht in het Rijksmuseum, het Kröller Müller en in het Voerman museum in Hattem.