Ratten, onkruid en afval; bewoners willen dat gemeente hun groenstrook aanpakt

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Een stinkende sloot, rattenoverlast, gemaaid gras dat niet wordt opgeruimd en overal in de tuinen waait. Bewoners van de constructieweg wachten al 19 jaar op de gemeentelijke aanpak van de groenstrook voor hun woning. 

Toen de plannen voor het Melmerpark gemaakt werden, beloofde de gemeente dit stukje groen aan te pakken. De bewoners zagen dit als als compensatie voor het verlies aan uitzicht. Het is nu 2021 en vorige week stuurden de bewoners een tweede brief aan het het college om hun onvrede te uiten. “Wanneer gebeurt dit nu eindelijk eens?”
In 2002 was er een bewonersavond, nog voordat er één steen op de ander gezet was op het Melmerpark. Omwonenden kregen diverse varianten voorgelegd en mochten hierover hun mening geven. In een verslag van die avond staat dat omwonenden hun voorkeur uitspraken voor variant zes waarin in ieder geval een trapveldje verwerkt zat en waar als optie een bruggetje over de waterpartij besproken werd.
Op 4 juli 2020 stuurden de omwonenden een brief naar het het college van burgemeester en wethouders waarin zij refereerden naar deze in 2002 besproken variant. “We hadden er alle vertrouwen in dat het plan conform de afspraak zou worden uitgevoerd. Niets was echter minder waar! Er gebeurde jarenlang helemaal niets. Dit tot grote teleurstelling van ons als bewoners.”

Trapveldje verdwenen

De omwonenden stellen in 2021 nog geen officiële reactie op de brief gekregen te hebben en daarom ging er op 26 augustus een nieuw schrijven de deur uit. “We betreuren het dat we tot nu niets van uw college hebben vernomen”. Zij stellen dat de kwestie te lang loopt en er lijkt nog steeds geen beweging in te zitten. “Al met al verdient dit niet de schoonheidsprijs.”

Buurtbewoner Henk Leusink stelt dat de buurt in de brief expliciet vroeg om een reactie van het college. Die bleef uit, maar ze kregen op 24 augustus wel ineens een herzien inrichtingsvoorstel. “Het trapveldje is verdwenen, geen bruggetje en het riet aan de zijkant ontbreekt. Ook is onduidelijk of de oevers worden aangepast. Wij gaan als bewoners hier niet mee akkoord. We vinden dat de gemeente na al die jaren wachten dit niet zomaar ineens eenzijdig aan kan passen. We willen als bewoners eens een keer serieus genomen worden en met de gemeente in gesprek. Met als uitgangspunt de tekening van 2002 en daarnaast willen we dat dit jaar de werkzaamheden nog voltooid worden.”

De gemeente is vrijdag om een reactie gevraagd, maar heeft nog niet kunnen reageren. Een reactie volgt waarschijnlijk volgende week.