Aankomst Sander de Rouwe in Kampen.
Aankomst Sander de Rouwe in Kampen. Foto Tennekes

'Kampen krijgt er 9 bewoners bij'

(door Huib Strengers)

De nieuwe burgemeester komt eind december met zijn vrouw en zeven kinderen in Het Onderdijks wonen. "Ik begrijp dat er de laatste week van december in Kampen veel te doen is”, zei De Rouwe, waarmee hij ongetwijfeld doelde op het traditionele melkbusschieten.

Aan gebrek aan enthousiasme ligt het niet bij de 40 jarige bestuurder met veel overheidservaring. Ruim een jaar jonger dan oud-burgemeester Henk Kleemans, die in 1972 in Kampen aantrad en juist vanwege zijn leeftijd (41) bovenaan in het lijstje van de toenmalige vertrouwenscommissie stond.
De Zwolse burgemeester en voorzitter van de Burgemeesterskring IJsseland en Sander Rouwe hebben een gemeenschappelijke achtergrond, meldde Snijders. Beiden hebben gewerkt in een elektronicawinkel en TV's en wasmachines verkocht. Hij noemde de nieuwe burgemeester van Kampen, gezien zijn veelzijdige bestuurlijke achtergrond, een goeds spits in het elftal van de elf burgmeesters in de burgemeesterskring.

"Ik pak een zware handschoen op,” zei Sander de Rouwe. "Samen visie en vorm geven aan de tweede stad in de regio. Dynamiek en draagvlak. Er zit meer in Kampen, daar ga ik van watertanden, vooruitgang naar vermogen”. Hij stelde overigens, overeenkomstig het jaren geleden ingevoerde dualisme, dat de hoofdlijnen door de gemeenteraad worden uitgezet. In het verlengde daarvan ging hij in op de komende raadsverkiezingen in maart 2022. "Voor de nieuwe raad is nog veel te doen”.
De inwoners van Kampen moeten afwachten hoe de nieuwe burgemeester zijn ideeën vorm gaat geven. Ze hebben nog niet de kennis die de vertrouwenscommissie er van overtuigde dat Sander de Rouwe de beste Eerste Burger van Kampen gaat worden. Zeker niet na de twaalf jaar waarin Bort Koelewijn zich zo geliefd maakte in de stad. "Hij legde de lat hoog”, zei De Rauwe over zijn voorganger, die inmiddels in zijn geboorteplaats Spakenburg een ‘gasvrije' woning met zonnepanelen heeft betrokken. Dat liet Koelewijn weten na de installatie van zijn opvolger.