Afbeelding
Aangeleverd

Vier generaties verbonden in nieuwe expositie van Hoogtij 2.0 in Toonzaal Huize Maria

(door Henk Jans)

Het komende weekeinde is de tentoonstelling in Toonzaal Huize Maria een familie aangelegenheid. In de expositie estafette 'Hoogtij 2.0' waarbij wisselende koppels kunstenaars uit de regio hun werk tonen, is het de beurt aan overgrootmoeder Stien Meyer (91jr), haar dochter Monique Meyer (65jr), diens dochter Tineke van de Velde (42jr), met haar dochters Sterre Spek (11jr) en Floortje Spek (9jr). 

"Sterre en Floortje gingen al vanaf heel jonge leeftijd met me mee naar mijn atelier, dat eerst gevestigd was in de voormalige MAVO aan de Ebbingestraat en later boven het station", vertelt Tineke. "Daar kwamen zij spelenderwijs in aanraking met kunst, door te kijken hoe ik en andere kunstenaars werkten. Wat mij steeds weer treft is de onbevangenheid die kinderen in hun werk laten zien". Monique reageert: "Mijn moeder Stien is na het overlijden van vader gaan tekenen en kleuren. Vooral mandala's die ik aanvankelijk voor haar uittekende. Later kocht ze er boeken van. Ze heeft zo'n ontwikkeld kleurgevoel. Als je het ziet denk je: 'hoe krijgt ze het voor elkaar". Stien maakt ook mozai¨eken van steen. Tijdens de expositie zijn een paar bijzettafeltjes te zien die zij versierde.
Het voornaamste onderwerp van Tineke is paarden. Zij noemt dat (P)aardige kunst. In 2015 maakte zij daar een heel jaar iedere dag een tekening of schilderij van. Die verschenen in het boek 'Driehonderdvijfenzestig'. Zij zal een aantal exemplaren meenemen. "Waar ik van hou is de kracht en de sierlijkheid van paarden", legt zij uit. "Die kun je op zoveel manieren vangen, zoals in aquarel en olieverf, als sculpturen of wat je maar wil". Tineke tekent ook fantasiee¨n die zij als kind had. Zo bedacht zij dat het gevleugelde mythische paard Pegasus ook veulentjes moet hebben gehad en waren er embryo's van.
Monique heeft een brede interesse voor wat de verschillende disciplines in de kunsten betreft. Zij heeft spirituele tekeningen gemaakt, waarna zij op mandala's uitkwam. "Die maak ik altijd zelf", laat zij weten, "deze werden steeds verfijnder, waardoor ik het idee kreeg gewoon eens een bloem te tekenen. Zo kwam ik in aanraking met het botanische tekenen". Monique werkte ook met klei waar zij onder andere potten van draaide en met speksteen. "Momenteel schilder ik veel met olieverf, bijvoorbeeld portretten. Liever niet met aquarel" lacht ze, "dat is toch zo'n vervelende techniek". Tineke vertelt dat zij nu ook bezig zijn om in elkaars creaties te werken. Daarbij is het mooi om te zien hoe ieder haar eigen manier heeft. "Ik vraag me af wat onze generaties beeldend aan elkaar verbindt", reageert Monique, "het is heel boeiend om dat proces te volgen wanneer wij zo bezig zijn".

Overgrootmoeder Stien zal tijdens de tentoonstelling gezien haar leeftijd niet aanwezig zijn. De overige vier exposanten kunt u echter wel aantreffen. De toegang is gratis en iedereen is van harte uitgenodigd.