cultuurZIEN presenteert ‘Kampen aan de Arbeid'

KAMPEN - Ieder jaar wordt in oktober de Maand van de Geschiedenis georganiseerd. Dit jaat is het thema ''Aan de arbeid''. CultuurZIEN organiseert rond dit thema vijf wandelingen op de zaterdagmiddagen van oktober. 

Alle wandelingen gaan over de geschiedenis van Kampen in de 19e eeuw. Een eeuw bol van ontwikkelingen en vol contrasten. Op 23 oktober vindt de wandeling plaats met als thema ‘ de Vakbondswandeling’. 

Wandeling 4: Vakbondswandeling

Maak een wandeling langs locaties die een rol speelden in de sociale ontwikkeling van Kampen. 

Moeizaam proces

De opkomst van politieke partijen en vakbonden verliep in Kampen moeizaam. De arbeiders in de stad lieten zich bijna niet organiseren. Hierdoor waren zij een speelbal voor de Kamper fabrikanten, die arbeiders dreigden met ontslag als ze lid van een vakbond zouden worden. Wanneer er elders in het land werkstakingen waren, verplaatsten de fabrikanten hun productie naar Kampen. Werden de Kamper sigarenmakers in de eerste helft van de 19e eeuw nog goed betaald, later moesten ze het doen met lage lonen en werkten ze onder slechte arbeidsomstandigheden. Naast mannen, werkten ook vrouwen, kinderen en bejaarden in de sigarenindustrie. De Tabakswet van 1921 bracht een verbetering in de positie van de sigarenmakers, maar de vraag naar sigaren was toen al tanende.

Dit is de vierde wandeling uit een reeks van vijf, onder de titel ''Kampen aan de arbeid''.

Praktische informatie: Datum: 23 okt. 2021; Tijdstip: 14:00 — 15:30 uur; Startpunt: MULO, Burgwal 68,8261 ER Kampen.

Voor alle wandelingen geldt dat de coronaregels in acht worden genomen. Als de coronacijfers de stadswandelingen onmogelijk maken, dan wordt overgegaan op digitale wandelingen via de website. Voor ieders veiligheid wordt gewerkt met kleine groepen van ongeveer 10 personen. Vooraf reserveren voor deelname kan via tel. (038)331 10 24 of email kunst@cultuurzien.nl. Meer over de wandelingen is te lezen op www.cultuurzien.nl of www.maandvandegeschiedenis.nl.

Eerdere wandelingen hadden als thema: 'Het sigarenmakerskwartier', waar ingegaan werd op de ooit bloeiende sigarenmakersindustrie, een wandeling rondom Industrieel erfgoed en een wandeling waarin Kampen Textielstad werd onderzocht.