Sander de Rouwe en Anke Bruggeman openden de Human Library
Sander de Rouwe en Anke Bruggeman openden de Human Library (foto: Maarten van Gemert)

Levende boek Sander de Rouwe in Human Library

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN - Met een scala aan activiteiten brengt Bibliotheek Kampen boeken en lezen tot leven. Vorig weekeinde werd de eerste BoekStartdag gehouden met allerlei workshops. Afgelopen weekeinde waren er ’levende boeken' te leen. Onder de noemer Human Library kon men in gesprek met Kampenaren over de vooroordelen die er aan hen kleven. Sander de Rouwe vertelde dat een burgemeester meer doet dan alleen lintjes doorknippen.

Ironisch genoeg opende de nieuwbakken Kamper burgemeester de Human Library met…. het doorknippen van een lint. Daarachter zaten aan een tafel de ’levende boeken' die die zaterdag 9 oktober te leen waren. Van een agente, een jonge weduwe en een slachtoffer van de Toeslagenaffaire tot (familie van) mensen met een handicap als autisme en dyslexie of in een rolstoel. Zondags volgden nog meer ’levende boeken’.

Burgemeestersambt

Sander de Rouwe opende de Human Library samen met Anke Bruggeman-ten Koppel, de nieuwe biebdirectrice. Zij is in augustus overgekomen van Bibliotheek Dalfsen waar ze is opgevolgd door Jackeline Mekkes. Bruggeman heette de burgemeester welkom met de knipoog dat hij de afgelopen week al vaak welkom geheten zal zijn. Een week eerder was De Rouwe aangetreden als Kamper burgemeester en maakte een vliegende start door in zijn eerste dagen al meerdere bezoeken af te leggen.

Het ambt van burgemeester is een ”bijzondere ceremoniële functie”, bevestigde De Rouwe maar is wel veel meer dan dat. „Met een vooroordeel”, zei hij treffend, „heb je wel een punt maar nog geen gelijk.” Als een openklappend levend boek vertelde de nieuwe Kamper burgervader dat hij een dromer is en een ”tot over zijn oren verliefde burgemeester”. Van zijn veel aangehaalde uitspraak ”Kampen is het mooiste meisje van de klas” wordt zijn vrouw inmiddels een beetje flauw, aldus De Rouwe.

Vooroordelen

Vanwege het taboe hield Mireille het verhaal van haar verslaafde partner binnenskamers.

Na de openingswoorden en -handeling in café Paatje konden de bezoekers zich beneden in de hal inschrijven voor een ’levend boek’. In de hoek van de grote ruimte boven zaten al snel een paar kinderen bij ’non binair’ Colin. Op zijn vijftiende kwam dit boek ’uit de kast’ als homo maar de laatste jaren merkt Colin beetje bij beetje zich niet per se man of vrouw te voelen. Oftewel een non-binair.
De kinderen hadden hem uitgekozen omdat ze hem/haar drie jaar geleden ook hadden gesproken op de eerste editie van de Human Library. Colin gaf toe dat er de afgelopen jaren veel termen bij zijn gekomen als alternatieven voor homo-, hetero- en biseksualiteit.
In andere gesprekken werden ’boeken gelezen’ van een vluchteling, een verslaafde, een hooggevoelig persoon, een coronazorgverlener, een polyamorist en nog veel meer.

Uitvergroot

Diana de Groot had vanuit haar bedrijfje UITverGROOT een twintigtal personen verzameld die in gesprekken de vooroordelen over hen uitvergrootten om ze vervolgens te verkleinen. Het uit Denemarken overgewaaide concept van de Human Library wil vooroordelen tegengaan door ontmoetingen.
Bort Koelewijn opende de vorige editie, twee jaar geleden, van Human Library in Kampen maar was toen niet beschikbaar als boek. Sander de Rouwe was dat nu wel. Of hij net zo'n open boek is als Koelewijn, behoort vooralsnog, als variant op de geheimen van het stadhuis, tot de geheimen van de bibliotheek.