's-Heerenbroek-aanvoerder William Meuleman gaat voorop in de strijd tegen Veensche Boys.
's-Heerenbroek-aanvoerder William Meuleman gaat voorop in de strijd tegen Veensche Boys. Foto: Tennekes

Taakbewust ‘s-Heerenbroek stapt trots van het veld na 0-2 bekernederlaag

Sport

(door Mark de Rooij)

‘S-HEERENBROEK – Het is soms even wennen voor de spelers van ‘s-Heerenbroek, met taken opgezadeld aan de wedstrijd beginnen, maar op die manier is de vierdeklasser wel in staat om het tweedeklasser Veensche Boys erg lastig te maken. Tot een stunt in de eerste knock-outfase van de districtsbeker leidt het niet. Veensche Boys wint met 0-2.

“Dat was nou precies waar ik bang voor was”, zegt trainer Freddie van den Burg over de vroege tegengoal voor ‘s-Heerenbroek, dat al na drie minuten tegen een achterstand aankijkt. Het recept voor een ellendige middag. “Maar vantevoren had ik de jongens hier gelukkig voor gewaarschuwd. Gewoon aan het plan blijven houden en de koppies niet laten hangen. Dat hebben ze heel goed gedaan. Het was een heel goede teamprestatie. Een compliment voor de taakbewustheid”, aldus de man die met Carlo Bergsma het trainersduo vormt.

Taakbewust spelen, dat is doorgaans niet het eerste waar ‘de Groene Draken’ aan denken als ze het veld opstappen. “Hier is het meer van ‘de mouwen opstropen en voetballen’. Dus daar hebben ze wel eens wat moeite mee. Donderdagavond zijn we daar op de training heel bewust mee bezig geweest.”

Het is niet voor niks geweest. Van den Burg ziet dat zijn ploeg na de 0-1 compact blijft spelen en hard werkt. De beloning blijft alleen uit. Na 23 minuten mist Henri de Leeuw een opgelegde kans, voor open doel, na goed voorbereidend werk van Jonno Pruim. Een klein kwartier later is het opnieuw De Leeuw die, ditmaal op aangeven van Gert Kwakkel, het doel niet weet te vinden. “Veensche Boys krijgt ook wel wat kansen, maar Jelmer Visscher haalt fantastisch een paar ballen eruit”, ziet Van den Burg.

Net op het moment dat de trainer denkt aan wat meer opportunisme, scoort Veensche Boys elf minuten voor tijd de 0-2. Doelman Visscher houdt de kopbal uit een corner nog tegen, maar is kansloos op de rebound. Zo komt het bekertoernooi, dat al geslaagd is met het bereiken van de knock- outfase, ten einde op Het Broekerland. “Het zegt wel wat over de breedte van de groep dat wij ondanks vijf afwezigen mee kunnen in zo’n wedstrijd”, constateert Van den Burg tevreden.

Publiek

Het is voorlopig de laatste wedstrijd geweest met publiek. In ieder geval tot zaterdag 4 december zijn er geen toeschouwers toegestaan bij sportwedstrijden, één van de maatregelen van het kabinet om verdere coronabesmettingen tegen te gaan. “Er stonden aardig wat mensen. Die hebben wel genoten van hoe wij gevochten hebben en het Veensche Boys lastig hebben gemaakt”, denkt Van den Burg.

Tweede plaats

Zaterdag gaat de huidige nummer zes van 4D op bezoek bij vv Wijthmen. ‘s-Heerenbroek won tot dusverre drie keer en verloor drie keer. Wisselvallig dus. “Als wij weer in het ritme komen ben ik ervan overtuigd dat wij, met deze brede groep, een rol van betekenis gaan spelen voor de tweede plaats. Want het is Dieze West bovenaan, en dan komt de rest.”